«Όχι» Πάουελ στις πιέσεις: «Θα συνεχίσουμε την πολιτική μας κατά του πληθωρισμού»

«Όχι» Πάουελ στις πιέσεις: «Θα συνεχίσουμε την πολιτική μας κατά του πληθωρισμού»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:28 Δημιουργία 10/01/23, 19:21
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τις επιλογές της Federal Reserve και τον ανεξάρτητο ρόλο της απέναντι στις όποιες πιέσεις υπερασπίστηκε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ.

Ο κ. Τζερόμ Πάουελ, σε ομιλία του σε οικονομικό συμπόσιο στη Στοκχόλμη απέφυγε κάθε αναφορά και πρόβλεψη για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Όμως, ουσιαστικά ξεκαθάρισε πως στόχος της είναι η σταθερότητα των τιμών και η πτώση του πληθωρισμού, ακόμη και αν αυτό την αναγκάζει να λαμβάνει αποφάσεις που δεν είναι δημοφιλείς.

«Η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών όταν ο πληθωρισμός είναι ψηλά μπορεί να απαιτεί μέτρα που δεν είναι δημοφιλή βραχυπρόθεσμα, καθώς ανεβάζουμε τα επιτόκια για να επιβραδύνουμε την οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η σταθερότητα των τιμών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας υγειούς οικονομίας και προσφέρει σημαντικά οφέλη στην κοινωνία.

Παράλληλα, ο κ. Πάουελ έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη διατήρησης του ανεξάρτητου ρόλου της κεντρικής τράπεζας και της διατήρησης της διαφάνειας στον τρόπο λειτουργίας της.

Μάλιστα, στο επίμαχο θέμα της ανεξαρτησίας της Fed, ο κ. Πάουελ μίλησε ευθέως για την ανάγκη οι αποφάσεις της να μην επηρεάζονται από την πολιτική σκηνή, όπως και «να αποφεύγουν τον πειρασμό» να συμπεριλαμβάνουν και κοινωνικούς παράγοντες.

Η αναφορά του στις πιθανές πολιτικές πιέσεις δεν είναι τυχαία. Δημοκρατικοί βουλευτές έχουν ζητήσει από την κεντρική τράπεζα να ανακόψει ή και να σταματήσει την τροχιά σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, θεωρώντας πως προκαλεί σοβαρές πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα και ωθεί την οικονομία σε ύφεση.

Αντιστοίχως, Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές έχουν κατηγορήσει τη Fed πως ξεπερνά τα όρια της δικαιοδοσίας της μελετώντας το πιθανό χρηματοπιστωτικό ρίσκο που μπορεί να προκύπτει από την κλιματική αλλαγή. Και αυτό με δεδομένο ότι στις κεντρικές τράπεζες διεθνώς έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για την υιοθέτηση πράσινων κλιματικών ρίσκων στους παράγοντες διαμόρφωσης της νομισματικής πολιτικής, αλλά και τα stress tests των τραπεζών.

Η διαμάχη για τα «πράσινα» κριτήρια

Ο κ. Πάουελ συμφώνησε πως δεν είναι σωστό από την πλευρά της Fed να χρησιμοποιεί τη νομισματική πολιτική και τα εποπτικά της εργαλεία για να προωθεί τη στροφή προς μια πράσινη οικονομία ή την επίτευξη των εθνικών στόχων για το κλίμα. «Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε διαμορφωτές της πολιτικής για το κλίμα» ξεκαθάρισε.

Όμως, η προστασία και η ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος βρίσκεται στη δικαιοδοσία και στις υποχρεώσεις της κεντρικής τράπεζας, η οποία δεν μπορεί να αγνοεί τους πιθανούς χρηματοπιστωτικούς κινδύνους που μπορεί να προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Το κοινό έχει κάθε λόγο να περιμένει πως τα εποπτικά όργανα θα απαιτούν από τις τράπεζες να κατανοούν και να διαχειρίζονται τα πρακτικά ρίσκα, συμπεριλαμβανομένων και των χρηματοπιστωτικών ρίσκων από την κλιματική αλλαγή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αν σου άρεσε κάνε