ΗΠΑ: Η αγορά εργασίας άντεξε στις αυξήσεις επιτοκίων

ΗΠΑ: Η αγορά εργασίας άντεξε στις αυξήσεις επιτοκίων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:18 Δημιουργία 06/01/23, 17:39
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στα χαμηλά επίπεδα της δεκαετίας του 1960 μειώθηκε η ανεργία στις ΗΠΑ, ωστόσο την ίδια ώρα οι μισθολογικές αυξήσεις επιβραδύνθηκαν, δίνοντας στη Fed τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων απασχόλησης παρέμεινε ισχυρός τον περασμένο μήνα, οδηγώντας στη μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 3,5% από 3,6% τον Νοέμβριο, αλλά η αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική επιβράδυνση της δυναμικής της αγοράς εργασίας στα μέσα του έτους.

Οι μισθωτοί εκτός του αγροτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 223.000 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ.

Οικονομολόγοι, που είχαν ρωτηθεί από το Reuters, ανέμεναν μία αύξηση της απασχόλησης κατά 200.000 άτομα.

Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε 0,3% έναντι αύξησης 0,4% τον Νοέμβριο, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησής του να επιβραδύνεται στο 4,6% από 4,8%, αντίστοιχα.

Η αγορά εργασίας παρέμεινε ισχυρή παρά το γεγονός ότι η Fed ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο την ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980.

Η απασχόληση μειώθηκε στους κλάδους που είναι ευαίσθητοι στις μεταβολές των επιτοκίων, όπως ο στεγαστικός και ο χρηματοπιστωτικός, ιδιαίτερα σε επιχειρηματικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως το Twitter, η Amazon και η Μeta (μητρική του Facebook).

H ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας στηρίζει την οικονομία καθώς διατηρεί το επίπεδο των καταναλωτικών δαπανών. Ενισχύει, ωστόσο, τον κίνδυνο να αυξήσει η Fed το τελικό επιτόκιό της πάνω από το 5,1% που προέβλεπαν οι αξιωματούχοι της τον Δεκέμβριο.

Η Fed αύξησε πέρυσι το βασικό επιτόκιό της κατά 425 μονάδες βάσης από κοντά στο μηδέν σε ένα εύρος από το 4,25% έως το 4,50%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Τον Δεκέμβριο προέβλεψε περαιτέρω αυξήσεις του κατά 75 μ.β. έως το τέλος του 2023.

Αν σου άρεσε κάνε