Δειλά χαμόγελα για τις προοπτικές της Ευρωζώνης το 2023

Δειλά χαμόγελα για τις προοπτικές της Ευρωζώνης το 2023

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:27 Δημιουργία 04/01/23, 12:24
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης συρρικνώθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο στα τέλη του 2022, καθώς οι πιέσεις στις τιμές μειώθηκαν, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι η ύφεση του ευρωπαϊκού μπλοκ μπορεί να μην είναι τόσο βαθιά όσο αναμενόταν.

Σύμφωνα με το Reuters, ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global για την ευρωζώνη, που θεωρείται καλός δείκτης οικονομικής υγείας, αυξήθηκε στο 49,3 τον Δεκέμβριο από 47,8 του Νοεμβρίου, πάνω από την προκαταρκτική εκτίμηση για 48,8.

Αν και ο δείκτης ήταν από τον Ιούλιο κάτω από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, τον Δεκέμβριο ήταν σε υψηλό πέντε μηνών.

«Η οικονομία της ευρωζώνης συνέχισε να επιδεινώνεται τον Δεκέμβριο, αλλά η ισχύς της ύφεσης μετριάστηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα, υποδεικνύοντας προσωρινά μια συρρίκνωση της οικονομίας που μπορεί να είναι πιο ήπια από ό,τι αναμενόταν αρχικά», δήλωσε ο Τζο Χέις, ανώτερος οικονομολόγος της S&P.

«Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία στα αποτελέσματα της έρευνας που υποδηλώνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να επιστρέψει σε ουσιαστική και σταθερή ανάπτυξη σύντομα», πρόσθεσε.

Δημοσκόπηση του Reuters τον Δεκέμβριο προέβλεψε ότι η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,3% το περασμένο τρίμηνο και θα συρρικνωθεί κατά 0,4% αυτό το τρίμηνο.

Η συνολική ζήτηση μειώθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα, αν και με πιο ρηχό ρυθμό από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Ο δείκτης PMI νέων επιχειρήσεων αναπήδησε στο 47,0 από το 45,8, ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν 46,5.

Ο δείκτης PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ αυξήθηκε στο 49,8 έναντι από το 48,5 του Νοεμβρίου. Η προκαταρκτική εκτίμηση ήταν 49,1.

Οι πιέσεις τιμών στον κλάδο μειώθηκαν τον περασμένο μήνα, αν και παρέμειναν υψηλές. Ο δείκτης τιμών παραγωγής μειώθηκε στο 61,0 από 62,3 και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο.

Τα στοιχεία αυτά πιθανότατα να φέρουν χαμόγελα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίοι έχουν σφίξει τη νομισματική πολιτική για να προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό που υπερβαίνει σημαντικά τον στόχο τους (2%).

Αν σου άρεσε κάνε