Το... καλοκαίρι απομακρύνει τους κινδύνους για μπλακάουτ και εκτόξευση των τιμών ενέργειας

Το... καλοκαίρι απομακρύνει τους κινδύνους για μπλακάουτ και εκτόξευση των τιμών ενέργειας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:29 Δημιουργία 03/01/23, 13:20
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε πολλά μέρη του κόσμου αμβλύνουν τους φόβους για ελλείψεις στο φυσικό αέριο, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μπλακάουτ και εκτίναξη των λογαριασμών ρεύματος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης κάνουν λόγο για θερμοκρασίες πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, ενώ οι ΗΠΑ αναμένουν βελτιωμένο καιρό τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο καιρός θα είναι πολύ πιο ζεστός σε μεγάλο μέρος της Κίνας -του μεγαλύτερου εισαγωγέα φυσικού αερίου στον κόσμο- τις επόμενες 10 ημέρες, ενώ και το Τόκιο μπορεί να δει μια απότομη άνοδο της θερμοκρασίας περίπου στα μέσα Ιανουαρίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου πέφτουν κατακόρυφα λόγω της μειωμένης κατανάλωσης και των ασθενέστερων προοπτικών, με τα συμβόλαια των ΗΠΑ να υποχωρούν στην πρώτη τους συνεδρίαση του 2023. Το ευρωπαϊκό αέριο τη Δευτέρα άγγιξε για λίγο το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ο κίνδυνος για ελλείψεις στην αγορά που είχε προκαλέσει ανησυχία πριν ξεκινήσει ο χειμώνας, φαίνεται μειωμένος τώρα», δήλωσε ο Abhishek Rohatgi, αναλυτής του Bloomberg NEF με έδρα τη Σιγκαπούρη. Η Ευρώπη έχει «ξαναχτίσει» τα αποθέματά της, ενώ ο ήπιος καιρός σε ολόκληρη τη Βόρεια Ασία θα μειώσει τον ανταγωνισμό όσον αφορά τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, τόνισε.

Τα αποθέματα

Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας προετοιμάζονταν για ελλείψεις φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, διαταράσσοντας τις παραδόσεις ενέργειας και αυξάνοντας την παγκόσμια ζήτηση για LNG. Οι τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα σημείωσαν ρεκόρ, καθώς οι εισαγωγείς έσπευσαν να αποθηκεύσουν καύσιμα για τον χειμώνα, που η κατανάλωση κορυφώνεται.

Πλέον, τα αποθέματα αυτά δίνουν άνεση στους μεγαλύτερους καταναλωτές όσον αφορά τις προμήθειες. Η Γερμανία μπόρεσε να αυξήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου στα τέλη Δεκεμβρίου, καθώς ο συνδυασμός των ήπιων καιρικών συνθηκών και της χαμηλότερης δραστηριότητας κατά την περίοδο των διακοπών περιόρισε την κατανάλωση αερίου.

Τους τελευταίους μήνες αρκετές βιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη είχαν μειώσει την παραγωγή ή την είχαν σταματήσει, επειδή δεν ήθελαν να πληρώνουν σε υψηλές τιμές, ενώ αναδυόμενες χώρες όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές σταμάτησαν να εισάγουν LNG καθώς δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Η έξαρση της πανδημίας στην Κίνα αναμένεται να διατηρήσει χαμηλά τη ζήτηση για φυσικό αέριο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο μεγάλος κίνδυνος

Ωστόσο, αν το σκηνικό του καιρού αλλάξει απότομα, ένα παρατεταμένο κύμα ψύχους στα τέλη του χειμώνα θα μπορούσε να εξαντλήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου και να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα πρέπει σύντομα να ξεκινήσουν τον προγραμματισμό για να αποφύγουν τις ελλείψεις και τον επόμενο χειμώνα και να προσαρμοστούν στην έλλειψη των ρωσικών καυσίμων, σημειώνει το Bloomberg.

Αν σου άρεσε κάνε