Βρετανία: Ρεκόρ λουκέτων στα εμπορικά καταστήματα το 2022

Βρετανία: Ρεκόρ λουκέτων στα εμπορικά καταστήματα το 2022

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:48 Δημιουργία 02/01/23, 18:41
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ιδιαίτερα κακή χρονιά ήταν το 2022 για το λιανεμπόριο στη Βρετανία και όλα δείχνουν πως ούτε το 2023 θα είναι πολύ καλύτερη όπως επισημαίνει η σχετική έκθεση του κέντρου ερευνών για το λιανεμπόριο CRR.

Σύμφωνα με το CRR, μέσα στο 2022, ο ρυθμός των λουκέτων για τα καταστήματα της χώρας έφτασε κατά μέσο όρο τα 47 την ημέρα. Μάλιστα, στους πιο εμπορικούς δρόμους της χώρας, συνολικά 17.145 καταστήματα αναγκάστηκαν να... κατεβάσουν ρολά. Πρόκειται για ένα νούμερο που μεταφράζεται σε αύξηση της τάξεως του 50% σε σχέση με το 2021, μια χρονιά που η εμπορική αγορά βρισκόταν ακόμη στη σκιά της πανδημίας.

Εξάλλου, με την οικονομική και ενεργειακή κρίση να παρατείνεται, οι λιανικές πωλήσεις θα αργήσουν να ανακάμψουν. Ενδεικτικά για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν μόλις κατά 2,3% και αναμένεται να διατηρηθούν στα ίδια περίπου επίπεδα και το πρώτο εξάμηνο του έτους, πριν βελτιωθούν κάπως μεταξύ 3,6% και 4,7% το δεύτερο εξάμηνο.

Από τον αριθμό των καταστημάτων που έκλεισαν, 5.509 χρεοκόπησαν με τους ιδιοκτήτες να αναγκάζονται να μπουν σε ένα καθεστώς εκκαθάρισης, ενώ άλλα 11.090 καταστήματα έκλεισαν στο πλαίσιο περικοπών από εταιρείες και αλυσίδες και άλλα 6.055 καταστήματα από ιδιώτες που δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα.

Πολύ μεγάλες ήταν οι αντίστοιχες απώλειες για τις θέσεις εργασίας στο λιανεμπόριο. Σύμφωνα με την έκθεση, μέσα στην προηγούμενη χρονιά χάθηκαν συνολικά 151.474 θέσεις εργασίας, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 43% σε σχέση με τα επίπεδα του 2021.

Απαισιοδοξία και για το 2023

Με την έναρξη της νέας χρονιάς, τα προβλήματα στον κλάδο εκτιμάται πως θα συνεχιστούν. Όμως, αντί για πτωχεύσεις, αναμένεται κυρίως να ενισχυθεί το κύμα του κλεισίματος καταστημάτων λόγω περικοπών για λόγους κόστους.

Η πτωτική αυτή τάση στο λιανεμπόριο θα εντείνει και την αρνητική πίεση προς την αγορά εμπορικών ακινήτων. Ενδεικτικά η συμβουλευτική εταιρεία ακινήτων Altus Group υπολόγισε ότι οι ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων θα πρέπει να καλύψουν ένα κόστος της τάξεως του 1,1 δισ. στερλίνων μέσα στη χρονιά, από έξοδα που θα προκύπτουν από τα άδεια εμπορικά καταστήματα.

Αν σου άρεσε κάνε