Ο PMI Δεκεμβρίου δείχνει αμυδρό φως στο βάθος του τούνελ

Ο PMI Δεκεμβρίου δείχνει αμυδρό φως στο βάθος του τούνελ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:14 Δημιουργία 02/01/23, 13:11
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Δειλά χαμόγελα στους εργοστασιάρχες έφερε έρευνα, σύμφωνα με την οποία η ύφεση στη μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης ξεπέρασε το κατώτατο σημείο της, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού αρχίζουν να ανακάμπτουν και οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global αναπήδησε στο 47,8 τον Δεκέμβριο από 47,1 τον Νοέμβριο, ωστόσο εξακολουθεί να είναι κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο επιμέρους δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί έναν σύνθετο PMI που αναμένεται την Τετάρτη και θεωρείται καλός δείκτης οικονομικής ευημερίας, έφτασε στο 47,8, από το 46,0 του Νοεμβρίου, σημειώνοντας για έβδομο μήνα μετρήσεις κάτω των 50, αλλά την υψηλότερη από τον Ιούνιο.

Τα τελικά στοιχεία συγκεντρώθηκαν νωρίτερα από ό,τι συνήθως τον περασμένο μήνα λόγω της εορταστικής περιόδου.

«Μια δεύτερη διαδοχική μηνιαία επιβράδυνση της πτώσης στην εργοστασιακή παραγωγή φέρνει αισιοδοξία στον πολιορκημένο μεταποιητικό τομέα, καθώς ξεκινάμε τη νέα χρονιά», δήλωσε ο Κρις Γουΐλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

«Οι προοπτικές είναι αισιόδοξες εν μέσω ενδείξεων επούλωσης των αλυσίδων εφοδιασμού και μιας αξιοσημείωτης άμβλυνσης των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς και του κατευνασμού των ανησυχιών για την ενεργειακή κρίση της περιοχής, εν μέρει χάρη στις κρατικές επιδοτήσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ενώ οι επιμέρους δείκτες τιμών εισροών και εκροών παρέμειναν υψηλοί, και οι δύο σημείωσαν σημαντική πτώση. Αυτά πιθανότατα να είναι ευπρόσδεκτα νέα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που προσπαθούν να φρενάρουν τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό αυστηροποιώντας τη νομισματική πολιτική.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε