Οι αυξήσεις των επιτοκίων συγκράτησαν τη ζήτηση για δάνεια

Οι αυξήσεις των επιτοκίων συγκράτησαν τη ζήτηση για δάνεια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:50 Δημιουργία 30/12/22, 11:46
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μειωμένος ήταν τον Νοέμβριο ο ρυθμός χορήγησης δανείων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, οι καταθέσεις των οποίων μειώθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ έχουν συγκρατήσει τη ζήτηση δανείων, όπως αρνητικός είναι και ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στις καταθέσεις.

Σε απόλυτα ποσά τα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 33 δισ. ευρώ έναντι μείωσης 6 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο και αύξησης 86 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά μειώθηκε στο 8,4% από 8,9% τον Οκτώβριο και στο 4,1% από 4,2%, αντίστοιχα.

Περιορίζεται η ρευστότητα

Η μείωση της ρευστότητας της οικονομίας λόγω της αυστηρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αντανακλάται στα στοιχεία για την προσφορά χρήματος.

Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος Μ3 επιβραδύνθηκε στο 4,8% από 5,1% τον Οκτώβριο και της προσφοράς χρήματος Μ1 – που περιλαμβάνει μόνο τη νομισματική κυκλοφορία και τις καταθέσεις όψεως – μειώθηκε στο 2,4% από 3,8%.

Μείωση των καταθέσεων

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 4 δισ. ευρώ μετά από αύξηση κατά 14 δις. ευρώ τον Οκτώβριο και 39 δις. ευρώ τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός αύξησής τους να υποχωρήσει στο 3,8% από 4,1% και 4,2%, αντίστοιχα.

Το σύνολο των καταθέσεων μειώθηκε κατά 10 δις. ευρώ έναντι μείωσης κατά 64 δις. ευρώ τον Οκτώβριο και αύξησης 97 δις. ευρώ τον Σεπτέμβριο, με τον ρυθμό αύξησης να επιβραδύνεται στο 4,6% από 5% και 6,1%, αντίστοιχα.

Αν σου άρεσε κάνε