«Μποναμάς» από τον ΕΦΚΑ, επιστρέφει τόκους από ρυθμίσεις οφειλών

«Μποναμάς» από τον ΕΦΚΑ, επιστρέφει τόκους από ρυθμίσεις οφειλών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:22 Δημιουργία 23/12/22, 17:13
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Γενναίο «κούρεμα» ύψους έως 2 δισ. ευρώ ξεκινάει από το 2023 στο ογκώδες χαρτοφυλάκιο των οφειλών από ανείσπρακτες ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε ευθυγράμμιση με την σχετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, «κουρεύονται» αναδρομικά τα αυξημένα επιτόκια που ίσχυσαν από τις 13 Σεπτεμβρίου και επιστρέφουν στα επίπεδα προ της αναπροσαρμογής τους βάσει των αυξημένων επιτοκίων της ΕΚΤ.

Αυτό σημαίνει πως τα χρέη από απλήρωτες εισφορές προς τον ΕΦΚΑ θα επανυπολογιστούν και θα... προσγειωθούν αναδρομικά περίπου στο επίπεδο που ήταν το καλοκαίρι, δηλαδή πριν την εφαρμογή της αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται πως στην τρίτη έκθεση προόδου του ΚΕΑΟ για το τρίμηνο Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2022 αποκαλύφθηκε πως το συνολικό χρέος αυξήθηκε κατά 2 δισ. ευρώ. Η μεταβολή αφορούσε σε αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ στα πρόσθετα τέλη (ενώ οι κύριες οφειλές μειώθηκαν κατά 25 εκατ. ευρώ) λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτά τα πρόσθετα τέλη και οι προσαυξήσεις τώρα - στην πλειοψηφία τους - θα «σβηστούν» και θα επιστρέψουν στα προ της αύξησης επίπεδα. Όπως αναφέρεται στην σχετική ρύθμιση, το επιτόκιο επιστρέφει στο ύψος που είχε στις 13 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα έως την 12η Σεπτεμβρίου του 2023.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ρύθμιση, «χρηματικά ποσά, τα οποία έχουν καταβληθεί με επιτόκιο που ίσχυε πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, αναζητούνται» στον βαθμό που υπερβαίνουν τα οφειλόμενα με βάση το νέο χαμηλότερο επιτόκιο. Δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στο προηγούμενο επιτόκιο και το νέο αυξημένο επιτόκιο επιστρέφεται στους ασφαλισμένους.

Οι ωφελούμενοι

Άμεσα ωφελούμενοι από την διάταξη είναι περίπου 20.000 ασφαλισμένοι οφειλέτες του ΕΦΚΑ που προχώρησαν σε ρύθμιση των οφειλών τους μετά τον περασμένο Σεπτέμβριο και κλείδωσαν την ρύθμισή τους με τα νέα αυξημένα επιτόκια. Μια ειδική ομάδα οφειλετών που έχουν αποπληρώσει εφάπαξ την οφειλή τους από τις 13 Σεπτεμβρίου και μετά, θα είναι οι πλέον τυχεροί καθώς θα λάβουν πίσω «ζεστό χρήμα» από τον ΕΦΚΑ. Εκτιμάται πως πρόκειται κατά μείζονα λόγο για οφειλέτες - εργοδότες που έσπευσαν να διακανονίσουν την οφειλή τους ώστε να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα.

Ειδικότερα, οι... τυχεροί οφειλέτες είναι τριών ταχυτήτων:

Δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι θα διαπιστώσουν από τις αρχές του 2023 στην ηλεκτρονική τους καρτέλα στο ΚΕΑΟ ότι το χρέος τους προς τον ΕΦΚΑ θα προσγειωθεί εκ νέου στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2022, πριν δηλαδή εφαρμοστεί για πρώτη φορά η αύξηση των τόκων λόγω του ράλι επιτοκίων από την ΕΚΤ. Είναι η πλειοψηφία που έχουν αρρύθμιστες οφειλές, οι οποίες διογκώθηκαν μετά τις 13 Σεπτεμβρίου, λόγω των απανωτών αυξήσεων στα επιτόκια από την ΕΚΤ. Το επιτόκιο «έτρεχε» τότε με 8% για τις αρρύθμιστες οφειλές και μετά τις 13 Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε κοντά στο 10%. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να φουσκώσει σημαντικά το υπόλοιπο των οφειλών τους. Τώρα το επιτόκιο θα επιστρέψει στο επίπεδο του 8%, οι επιπλέον προσαυξήσεις θα κουρευτούν και το συνολικό χρέος θα επανυπολογιστεί.

Οφειλέτες που προχώρησαν σε ρύθμιση οφειλών μετά τις 13 Σεπτεμβρίου, «κλείδωσαν» την ρύθμισή τους με επιτόκιο κοντά στο 7% και πλήρωσαν μία ή περισσότερες πρώτες δόσεις με αυτό το επιτόκιο θα δουν τις επόμενες δόσεις να «κουρεύονται», καθώς το επιτόκιο θα επιστρέψει αναδρομικά στο επίπεδο του 5%. Η ρύθμισή τους θα επανυπολογιστεί αυτόματα από το ΚΕΑΟ και τα ποσά που τους οφείλονται από τους «φουσκωμένους» τόκους θα συμψηφιστούν με τις επόμενες πληρωμές των δόσεων τους. Συνεπώς οι επόμενες δόσεις θα είναι ελαφρύτερες για τους οφειλέτες λόγω του συμψηφισμού με τα ποσά που τους οφείλονται.

Οφειλέτες που προχώρησαν σε εφάπαξ πληρωμές των χρεών τους μετά τις 13 Σεπτεμβρίου και πλήρωσαν με φουσκωμένο επιτόκιο την οφειλή τους, θα πρέπει τώρα να λάβουν πίσω τα αχρεωστήτως καταβληθέντα από την διαφορά των τόκων. Επειδή δεν έχουν άλλες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ για να συμψηφίσουν το ποσό που τους οφείλεται, θα πρέπει να το λάβουν πίσω στον τραπεζικό λογαριασμό τους με διαδικασία που μένει να προσδιοριστεί, αλλά εκτιμάται πως θα γίνει αυτόματα από το ΚΕΑΟ χωρίς να απαιτείται ηλεκτρονική αίτηση του ασφαλισμένου σε πλατφόρμα.

Ποιοι επηρεάζονται από τη ρύθμιση

Υπενθυμίζεται πως οι ρυθμίσεις που είχαν ξεκινήσει πριν από τις 13 Σεπτεμβρίου δεν έχουν επηρεαστεί από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, καθώς έχουν «κλειδωμένο» επιτόκιο στο επίπεδο του 5%. Αντίθετα οι ρυθμίσεις οφειλών που ξεκίνησαν μετά τις 13 Σεπτεμβρίου, κανονίστηκαν με φουσκωμένο επιτόκιο και αυτές τώρα είναι που επηρεάζονται από το κούρεμα των τόκων και των προσαυξήσεων. Από τις αυξήσεις της ΕΚΤ επηρεάστηκαν φυσικά και όλες οι αρρύθμιστες οφειλές, οι οποίες φούσκωσαν ως προς το σκέλος των προσαυξήσεων και των τόκων. Μετά την ψήφιση της νέας διάταξης, θα ακολουθήσει επανυπολογισμός όλων των οφειλών και το χαρτοφυλάκιο των χρεών θα ξεφουσκώσει κατά το σκέλος των αυξημένων τόκων.

Αν σου άρεσε κάνε