Στουρνάρας: «Η επενδυτική βαθμίδα πρέπει να γίνει εθνικός στόχος»

Στουρνάρας: «Η επενδυτική βαθμίδα πρέπει να γίνει εθνικός στόχος»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:04 Δημιουργία 22/12/22, 12:59
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Προειδοποίηση προς το πολιτικό σύστημα να είναι προσεκτικό στα δημοσιονομικά εν όψει εκλογών απηύθυνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

«Θα έλεγα στο πολιτικό σύστημα ότι πάμε καλά, αλλά να προσέξουμε μην το χαλάσουμε εν όψει εκλογών» είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ ο κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Για την επενδυτική βαθμίδα ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι η επίτευξή της το 2023 πρέπει να γίνει εθνικός στόχος, για τον οποίο πρέπει να υπάρξει σύμπλευση των κομμάτων. Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει χρήματα στην Ελλάδα σε μια δύσκολη περίοδο.

Για το πόσο θα αυξήσει ακόμη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι το βασικό επιτόκιο (αποδοχής καταθέσεων) που ανέρχεται σήμερα στο 2% θα φθάσει στο 3% τον Μάρτιο.

Ο διοικητής της ΤτΕ Υπεραμύνθηκε της πολιτικής της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι είναι προσεκτική στις κινήσεις της, ενώ τόνισε ότι αν προχωρούσε σε μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων, όπως η Fed, θα υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να πληγεί πολύ η οικονομία.

Όσον αφορά, τέλος, την ψαλίδα των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων των τραπεζών ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι καλό είναι να αυξηθεί μόνο όσο χρειάζεται για να μπορέσουν οι τράπεζες να καλύψουν το κόστος από την αύξηση των κόκκινων δανείων, για την οποία είπε ότι αναμένεται να είναι συγκρατημένη.

Αν σου άρεσε κάνε