Ανθεκτικές οι τράπεζες της ευρωζώνης στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ

Ανθεκτικές οι τράπεζες της ευρωζώνης στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:48 Δημιουργία 20/12/22, 19:42
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης αναμένεται πως θα αντέξουν στην αύξηση των επιτοκίων και σε διάφορα σοκ στην καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων.

«Συνολικά, η ανάλυσή μας δείχνει ότι ο τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης θα παρέμενε σε γενικές γραμμές ανθεκτικός σε μία σειρά επιτοκιακών σοκ. Αυτό θα ίσχυε και στο βασικό σενάριο μίας οικονομικής επιβράδυνσης το 2023 με τον κίνδυνο ρηχής ύφεσης», σύμφωνα με άρθρο που ανάρτησαν στο blog της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο αντιπρόεδρός της, Λουίς ντε Γκίντος, και ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία.

Καθώς η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και θα προχωρήσει και σε άλλες για να μειωθεί ο πληθωρισμός, εξετάστηκαν δύο προσωρινά σοκ στην καμπύλη των αποδόσεων για να εκτιμηθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών σε τριετή ορίζοντα:

-Μία επιπέδωση (flattening) της καμπύλης αποδόσεων και συγκεκριμένα η αύξηση των βραχυπρόθεσμων αποδόσεων κατά 300 μονάδες βάσης (τρεις ποσοστιαίες μονάδες) και των μακροπρόθεσμων κατά 100 μ.β. Το σενάριο αυτό θα ήταν συνεπές με την ανάγκη πιο αποφασιστικής μείωσης του πληθωρισμό βραχυπρόθεσμο και με την προσδοκία επιτυχίας μεσοπρόθεσμα.

-Μία πιο απότομη καμπύλη αποδόσεων: μία αύξηση 100 μ.β. στις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις και μία αύξηση 300 μ.β. μακροπρόθεσμα. Το σενάριο αυτό θα ήταν συνεπές με μία γρήγορη μείωση του πληθωρισμού που θα συνοδευόταν από ανησυχίες για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Αύξηση της κερδοφορίας

Η κερδοφορία θα αυξανόταν γενικά, καθοδηγούμενη από το καθαρό εισόδημα από τόκους. Ωστόσο, θα αυξάνονταν και οι προβλέψεις, αντανακλώντας τις δυσκολίες των δανειοληπτών από τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.

Ο αντίκτυπος στη φερεγγυότητα των τραπεζών θα παρέμενε κατά μέσο όρο αρκετά περιορισμένος, με σημαντικές διαφορές μεταξύ των τραπεζών.

Ωστόσο, η ΕΚΤ τονίζει ότι η συνολική ανθεκτικότητα των τραπεζών της Ευρωζώνης δεν πρέπει να αποσπάσει την προσοχή από ειδικές καταστάσεις σε ορισμένες από αυτές, οι οποίες μπορεί να δικαιολογούν εποπτικά μέτρα.

Τα έσοδα από τόκους

Η ΕΚΤ ολοκλήρωσε πρόσφατα μία στοχευμένη αξιολόγηση των πρακτικών που ακολουθούν οι τράπεζες για τη διαχείριση των επιτοκίων και του πιστωτικού κινδύνου. Η αξιολόγηση αυτή επιβεβαίωσε τον θετικό αντίκτυπο στο καθαρό εισόδημα τόκων από ένα σοκ αύξησης των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, αλλά έδειξε ότι οι τράπεζες δεν πρέπει να παραβλέπουν τον τυπικά αρνητικό αντίκτυπο στις ροές τους μεσοπρόθεσμα.

Ωστόσο, με βάση το σενάριο επιπέδωσης της καμπύλης ομολόγων, κάποιες λίγες τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σημαντική αύξηση του κόστους άντλησης κεφαλαίων, η οποία θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη αύξηση των κερδών τους.

Επίσης, οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες πιστωτικές απώλειες καθώς οι εταιρείες και τα νοικοκυριά πιθανόν θα δυσκολευτούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους σε ένα περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων.

Αν σου άρεσε κάνε