Αποπληρώθηκαν τα 2,7 δισ ευρώ από τα GLF δάνεια του πρώτου μνημονίου

Αποπληρώθηκαν τα 2,7 δισ ευρώ από τα GLF δάνεια του πρώτου μνημονίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:53 Δημιουργία 15/12/22, 18:45
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

H Eλλάδα αποπλήρωσε πρόωρα 2,7 δισ. ευρώ από τα διμερή δάνεια που είχε λάβει από χώρες της Ευρωζώνης (GLF) με το πρώτο μνημόνιο στις αρχές της περασμένης 10ετίας, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών.

Στόχος της κίνησης αυτή, όπως και της πρόωρης αποπληρωμής του δανείου της Ελλάδας από το ΔΝΤ, είναι η βελτίωση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Eίναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αποπληρώνει πρόωρα δάνεια από την Ευρωζώνη.

Τι είχε πει ο Οικονόμου

«Σκοπεύουμε να αποπληρώσουμε νωρίτερα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων GLF που λήγουν το 2023», είχε δηλώσει στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας ότι αυτό θα γινόταν έως το τέλος του έτους.

«Με αυτόν τον τρόπο θα εξομαλύνουμε το προφίλ του χρέους μας και θα μειώσουμε τις δανειακές ανάγκες μας για το επόμενο έτος, σε ένα περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων», είχε σημειώσει.

Οι χώρες της ευρωζώνης παρείχαν στην Ελλάδα 53 δισεκατομμύρια ευρώ σε διμερή δάνεια, με λήξεις να επεκτείνονται έως το 2041.

Εχει εξοφληθεί και το ΔΝΤ

Η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δάνεισαν συνολικά στην Ελλάδα περισσότερα από 260 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους που ξέσπασε στα τέλη του 2009, με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Η Αθήνα εξόφλησε το ΔΝΤ -το οποίο της είχε δώσει δάνεια 28 δισ. ευρώ μεταξύ 2010 και 2014- τον περασμένο Απρίλιο, δύο χρόνια πριν από τη λήξη τους.

Αν σου άρεσε κάνε