Πλήγμα για χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο από την αύξηση του βασικού επιτοκίου της SNB

Πλήγμα για χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο από την αύξηση του βασικού επιτοκίου της SNB

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:24 Δημιουργία 15/12/22, 16:18
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) προχώρησε και αυτή στην αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά κατά 50 μονάδες βάσης διαμορφώνοντάς το πλέον στο 1%.

Πρόκειται για την τρίτη αύξηση των επιτοκίων εντός του 2022, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας, Τόμας Τζόρνταν.

Η απόφαση της SNB αποτελεί νέο πλήγμα για τους δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες στο ελβετικό νόμισμα, οι οποίοι έχουν υποστεί και μία μεγάλη αύξηση της δόσης τους από την ισχυρή ανατίμηση του φράγκου έναντι του ευρώ.

Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελβετία

Αν και ο πληθωρισμός στην Ελβετία έμεινε σταθερός στο 3% τον Νοέμβριο και είναι πολύ χαμηλότερος απ’ ότι στην Ευρωζώνη και αλλού, θεωρείται υψηλός για τα δεδομένα της χώρας.

«Ο πληθωρισμός μειώθηκε κάπως από τον Αύγουστο. Αν και αυτή η εξέλιξη είναι ευπρόσδεκτη, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κηρύξουμε ότι όλα είναι εν τάξει», δήλωσε ο Τζόρνταν σε δημοσιογράφους στη Βέρνη.

Πιθανές και άλλες αυξήσεις

«Δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι θα χρειασθούν και άλλες αυξήσεις για να διασφαλισθεί η σταθερότητα των τιμών», πρόσθεσε.

Μετά τη σημερινή αύξηση, το ελβετικό επιτόκιο σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από 14 χρόνια.

«Η διατύπωση της ανακοίνωσης πιθανόν είναι λίγο πιο αυστηρή από ότι θα ανέμενε η αγορά καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι η SNB μπορεί να σταματήσει ή να επιβραδύνει τις αυξήσεις επιτοκίων της», δήλωσε αναλυτής.

Η SNB αύξησε τα επιτόκια τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο αφού τα είχε διατηρήσει σταθερά στο -0,75% επί επτά χρόνια για να αντιμετωπίσει την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου. Τώρα, άλλαξε την πολιτική για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Αν σου άρεσε κάνε