Αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5% από την ΕΚΤ και νέες παρεμβάσεις το 2023

Αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5% από την ΕΚΤ και νέες παρεμβάσεις το 2023

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:54 Δημιουργία 15/12/22, 16:05
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πήρε τη σκυτάλη από τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας και αύξησε τα βασικά επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν, με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να φθάνει το 2% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 2,5%.

Οι αυξήσεις επιτοκίων αναμένεται να συνεχισθούν, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. «Με βάση τη σημαντική ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ αναμένει ότι θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΚΤ προβλέπει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερο διάστημα. Αναμένεται να μειωθεί από το 8,4% φέτος στο 6,3% το 2023 καθώς προβλέπεται να αποκλιμακωθεί αισθητά στη διάρκεια του έτους.

Για το 2024 προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω στο 3,4% και το 2025 στο 2,3%, δηλαδή μετά από τρία χρόνια θα παραμένει υψηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι 2%.

Με σταθερό ρυθμό οι επόμενες παρεμβάσεις

«Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά με σταθερό ρυθμό για να φθάσουν σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά, ώστε να διασφαλισθεί η έγκαιρη επάνοδος του πληθωρισμού στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Η διατήρηση των επιτοκίων σε περιοριστικά επίπεδα θα μειώσουν συν τω χρόνω τον πληθωρισμό, περιορίζοντας την ζήτηση και επίσης θα προστατεύσουν από τον κίνδυνο μία σταθερής αύξησης των πληθωριστικών προσδοκιών», σημειώνεται στην ανακοίνωση, ενώ προστίθεται ότι οι μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων θα εξακολουθήσουν να εξαρτώνται από τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και να αποφασίζονται σε κάθε συνεδρίαση.

Στα 15 δισ. ευρώ το QT

H EKT αποφάσισε επίσης να αρχίσει από τον Μάρτιο του 2023 τη μείωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων που είχε αγοράσει στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματός της (APP) με έναν «συγκρατημένο και προβλέψιμο τρόπο» καθώς το Ευρωσύστημα δεν θα επανεπενδύει όλα τα ποσά από τα ομόλογα που λήγουν.

Η μείωση των ομολόγων, γνωστή και ως ποσοτική σύσφιξη (QT), θα ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2023, ενώ ο ρυθμός μείωσης στη συνέχεια θα αποφασισθεί εν ευθέτω χρόνω.

Οι λεπτομέρειες για το QT θα ανακοινωθούν μετά τη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου.

Η ΕΚΤ διευκρινίζει ότι οι λήξεις των ομολόγων του έκτακτου προγράμματος για τον κορονοϊό (PEPP), στο οποίο συμμετείχαν και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, θα συνεχίσουν να επανεπενδύονται πλήρως έως το τέλος του 2024, όπως προβλεπόταν.

Σημειώνει επίσης ότι θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα ομόλογα του PEPP που λήγουν με ευελιξία, ώστε να αποτρέψει μεγάλη αύξηση των spreads.

Αν σου άρεσε κάνε