Ερχεται αύξηση επιτοκίων κατά 0,5% και μείωση του αποθέματος ομολόγων της ΕΚΤ

Ερχεται αύξηση επιτοκίων κατά 0,5% και μείωση του αποθέματος ομολόγων της ΕΚΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:43 Δημιουργία 15/12/22, 12:39
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στον δρόμο της Fed αναμένεται να βαδίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία αναμένεται να αυξήσει σήμερα τα επιτόκιά της κατά 0,5% αντί για 0,75% στις δύο προηγούμενες παρεμβάσεις της.

Η συντριπτική πλειονότητα των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg (σ.σ.: Οι 48 από τους 51) προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει κατά 50 μ.β. τα επιτόκια, με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να αυξάνεται στο 2%. Αν η αύξηση είναι πράγματι της τάξεως του 0,5%, η ΕΚΤ θα έχει αυξήσει συνολικά τα επιτόκια κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες.

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να στείλει το μήνυμα, όπως έκανε χθες και η Fed, ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχισθούν το 2023 καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, παρά τη μείωση τον Νοέμβριο στο 10%, παραμένει πολύ υψηλός.

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων έως το 2,5%, αλλά οι αγορές στοιχηματίζουν ότι θα φθάσει υψηλότερα και συγκεκριμένα στο 2,9%.

Το απόθεμα των ομολόγων

Το νέο στοιχείο που θα έχει ενδιαφέρον στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι η μείωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων της, αξίας περίπου 5 τρισ. ευρώ, πολιτική που είναι γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη (QT), το αντίθετο αυτής που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια με τις αγορές ομολόγων και ήταν γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση (QE).

Η κυρία Λαγκάρντ θα ανακοινώσει τις «βασικές αρχές» για το πώς η ΕΚΤ σχεδιάζει να μειώσει το χαρτοφυλάκιο. Καθώς το QT μπορεί να επηρεάσει ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, αντίθετα με το QE που τις μείωνε, η επικεφαλής της ΕΚΤ αναμένεται να κάνει λόγο για μία μετρημένη και προβλέψιμη προσέγγιση.

Οι λεπτομέρειες για το πώς και πότε θα αρχίσει η μείωση του αποθέματος των ομολόγων θα ανακοινωθούν αργότερα, πιθανόν τον Φεβρουάριο. Τα γεράκια της ΕΚΤ, όπως ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ, πιέζουν να αρχίσει στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Τα ομόλογα που λήγουν

Θεωρείται, πάντως, ως πιο πιθανό ενδεχόμενο η μείωση να γίνει με τη μη επανεπένδυση μέρους των ομολόγων που θα λήγουν και όχι με την πώληση πριν από τη λήξη τους. Σύμφωνα με αναλυτές που μετείχαν σε έρευνα του Reuters, η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων κατά 175 εκατ. ευρώ, με έναν μηνιαίο ρυθμό 15-20 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το χρονικό σημείο που θα αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το QT αποτελεί μέρος ενός παζαριού στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, όπως και ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων και το τελικό ύψος τους. Τα περιστέρια θέλουν να αρχίσει μετά το πρώτο τρίμηνο του 2023, αλλά προφανώς θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός.

Ο κίνδυνος από το QT θα είναι προφανώς μεγαλύτερος για τις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών του Νότου. Ωστόσο, το γεγονός ότι το spread των 10ετών ιταλικών ομολόγων μειώθηκε κάτω από τις 200 μ.β. τον τελευταίο μήνα αλλά και η ύπαρξη του εργαλείου για την αγορά ομολόγων του Νότου, αν χρειαστεί, εκτιμάται ότι θα περιορίσει τον συνολικό αντίκτυπο.

Αν σου άρεσε κάνε