Το σχέδιο των τραπεζών για 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες και η μερική ικανοποίηση Σταϊκούρα

Το σχέδιο των τραπεζών για 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες και η μερική ικανοποίηση Σταϊκούρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:23 Δημιουργία 14/12/22, 17:13
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σημαντικό βήμα προόδου προς την κατεύθυνση εύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών από τις αυξήσεις των επιτοκίων έκαναν οι τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, σημαντική ήταν η πρόοδος που σημειώθηκε στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης που είχαν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ ζήτημα χρόνου είναι να υπάρξουν ανακοινώσεις από την πλευρά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Αναλυτικά, κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των τραπεζών παρουσίασαν το σχέδιο για επιδότηση της μισής επιβάρυνσης της δόσης στεγαστικών δανείων με την περίμετρο να καλύπτει έως 30.000 δανειολήπτες.

Το εν λόγω σχέδιο έχει λάβει και την έγκριση του επόπτη (SSM) η οποία και ήταν απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Σημειώνεται πως η στήριξη των δανειοληπτών δεν θα γίνε άνευ όρων αλλά οι εν λόγω ρυθμίσεις θα παρακολουθούνται στενά καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της επιδότησης.

Αντίστοιχα, στο μέτωπο των προμηθειών αλλά και των επιτοκίων καταθέσεων δεν προβλέπεται να υπάρξει ενιαία ρύθμιση, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί εναρμονισμένη πρακτική, προκαλώντας και την αντίδραση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αντίθετα, έγινε σαφές πως θα υπάρξουν κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, με την κάθε τράπεζα να υιοθετεί τη δική της πολιτική και να αναλαμβάνει άμεσα τις σχετικές πρωτοβουλίες.

«Θα ωφεληθούν οι ευάλωτοι»

Ο κ. Σταϊκούρας, συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες χαρακτήρισε δύσκολες τις διαπραγματεύσεις που είχε με τους εκπροσώπους των τραπεζών. Τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων αποτυπώνει η παραδοχή του υπουργού Οικονομικών ότι η συζήτηση αυτή σε κάποιες φάσεις της έγινε σε κακό κλίμα.

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πάντως «μερική ικανοποίηση» από το αποτέλεσμα της «δύσκολης» διαπραγμάτευσης. «Σώζουμε 30.000 συμπατριώτες μας», είπε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι άμεσα οι τράπεζες θα ανακοινώσουν ότι θα καλύψουν το ήμισυ της αύξησης της δόσης δανείου για 30.000 δανειολήπτες οι οποίοι ανήκουν στην ευάλωτη ομάδα πολιτών.

Η πρόταση των τραπεζών είναι το μέτρο να ισχύσει για ένα 12μηνο. Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί ο υπουργός Οικονομικών, την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επί του προϋπολογισμού.

«Θα ωφεληθούν οι δανειολήπτες που ορίζονται ευάλωτοι, με βάση τη νομοθεσία. Θα είναι 30.000 δανειολήπτες», είπε ο υπουργός Οικονομικών που επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη που να κάνει κάτι ανάλογο, με εξαίρεση την Ισπανία η οποία κάλεσε εθελοντικά όποια τράπεζα θέλει, να βοηθήσει. Σημαντικό, είπε επίσης ο κ. Σταϊκούρας είναι ότι οι τράπεζες θα ανακοινώσουν την απόφαση τους αυτή, χωρίς να επηρεαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός. και τούτο καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ζητήματα με τον SSM και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στο τραπέζι της συζήτησης με τις τράπεζες τέθηκε και το ζήτημα των προμηθειών των τραπεζών και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, για τον οποίο ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι 500 πολίτες, το τελευταίο 20ήμερο, πήρανε ρύθμιση. Η επόμενη συνάντηση με τις τράπεζες τοποθετείται στις αρχές του νέου χρόνου.

Αν σου άρεσε κάνε