Πληθωριστική πίεση έως και το 2025 προβλέπει για την Ευρωζώνη η ΕΚΤ

Πληθωριστική πίεση έως και το 2025 προβλέπει για την Ευρωζώνη η ΕΚΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:18 Δημιουργία 14/12/22, 14:14
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2% για τα επόμενα τρία χρόνια στην Ευρωζώνη προβλέπει η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters.

Πρόκειται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που αναμένουν σήμερα οι αγορές, με την ΕΚΤ να διαμηνύει ότι η μάχη της κατά των μεγάλων αυξήσεων των τιμών κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

Η ΕΚΤ θα αυξήσει αύριο τα επιτόκια για τέταρτη συνεχόμενη φορά, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού, ενώ θα ανακοινώσει και τις νέες τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις της, βάσει των οποίων οι επενδυτές υπολογίζουν πόσες ακόμη αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να κάνει η κεντρική τράπεζα.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 10,6% τον Οκτώβριο για να υποχωρήσει στο 10% τον Νοέμβριο. Με τις νέες προβλέψεις διαμορφώνεται καθαρά πάνω από το 2% το 2024 και οριακά πάνω από το επίπεδο αυτό το 2025, σύμφωνα με την πηγή.

Οι νέες προβλέψεις, οι οποίες θεωρούνται σημαντικές για τη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΚΤ, είναι υψηλότερες από αυτές που αναμένει η αγορά για τα δύο αυτά χρόνια.

Υπάρχουν και επιφυλάξεις

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ σπάνια ήταν ακριβείς, αλλά χρησιμοποιούνται από την τράπεζα ως ένα στοιχείο για τη λήψη αποφάσεων, επειδή ο στόχος της για τον πληθωρισμό είναι μεσοπρόθεσμος.

Κάποια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ιδιαίτερα μεταξύ των «γερακιών» που θέλουν υψηλότερα επιτόκια, εξέφρασαν πρόσφατα επιφυλάξεις για τις προβλέψεις της και ζήτησαν να υπάρξει μεγαλύτερη εστίαση στα στοιχεία για τον τρέχοντα πληθωρισμό.

Οι προβλέψεις των οικονομολόγων

Οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters προβλέπουν πληθωρισμό 6% στην Ευρωζώνη το 2023, στο 2,3% το 2024 και στο 1,9% το 2025.

Προβλέπουν επίσης αύξηση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά 50 μ.β. στο 2% την Πέμπτη και περαιτέρω αύξηση στο 2,5% τον Μάρτιο και στο 2,75% στα μέσα του 2023.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν θα επανεπενδύσει ομόλογα αξίας 175 δισ. ευρώ που θα λήξουν το επόμενο έτος από το χαρτοφυλάκιο αξίας 5 τρισ. ευρώ που έχει στην κατοχή της, ώστε να απορροφήσει ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα.

Αν σου άρεσε κάνε