Πρώτες ύλες, ενέργεια και μισθοί αφαιρούν από τα κέρδη των εταιρειών

Πρώτες ύλες, ενέργεια και μισθοί αφαιρούν από τα κέρδη των εταιρειών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:13 Δημιουργία 07/12/22, 19:01
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε αρνητικές περιοχές κινείται η κερδοφορία των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης, λόγω της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας καθώς επίσης και των μισθών, παρά την αυξημένη δραστηριότητα που επέδειξαν κατά το γ΄ τρίμηνο

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που διεξήχθη από τις 7 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου σε περισσότερες από 10.000 επιχειρήσεις, οι εταιρείες ανέμεναν αύξηση του τζίρου τους για τους επόμενους έξι μήνες, αλλά λιγότερο απ’ ό,τι αναμενόταν στην προηγούμενη τριμηνιαία έρευνα.

Σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων ανέφεραν αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας, με το καθαρό ποσοστό, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ θετικών και αρνητικών απαντήσεων, να φθάνει το 93%.

Η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων, για την ακρίβεια ένα καθαρό ποσοστό 71%, ανέφεραν ότι αυξήθηκε το κόστος εργασίας τους.

Και τα δύο παραπάνω ποσοστά είναι ιστορικά υψηλά επίπεδα, όπως άλλωστε σε υψηλά επίπεδα δεκαετιών κινείται ο πληθωρισμός.

Λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, η κερδοφορία των επιχειρήσεων μειώθηκε, με τόσο τις μικρομεσαίες όσο και τις μεγάλες επιχειρήσεις να καταγράφουν μείωση, με καθαρό ποσοστό 19% και 9%, αντίστοιχα.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού

Η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και η αύξηση του κόστους των εισροών αναφέρθηκαν ως οι βασικές ανησυχίες για τις επιχειρήσεις, τόσο τις μικρομεσαίες όσο και τις μεγάλες.

Στην έρευνα καταγράφηκε η αυξημένη ανάγκη των εταιρειών της Ευρωζώνης για χρηματοδότηση, η οποία είναι επίσης συνάρτηση του πληθωρισμού, ενώ αναφέρθηκε ότι μειώθηκε η διαθεσιμότητά της. Ένα καθαρό ποσοστό 9% των εταιρειών ανέφερε ότι αυξήθηκε το χρηματοδοτικό κενό που αντιμετώπιζαν, περισσότερο οι μεγαλύτερες (11%) σε σχέση με τις ΜμΕ (7%).

Οι συνθήκες χρηματοδότησης

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν πιο δύσκολες συνθήκες χρηματοδότησης, με ένα καθαρό ποσοστό 71% να κάνει λόγο για υψηλότερα επιτόκια (από 34% στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου) και ένα 49% να αναφέρει επιδείνωση στους άλλους όρους χρηματοδότησης, όπως οι προμήθειες και λοιπές επιβαρύνσεις. Τέτοια επίπεδα είχαν να καταγραφούν από το 2011 στην έρευνα της ΕΚΤ.

Το καθαρό ποσοστό των εταιρειών που ανέφεραν εμπόδια για την πρόσβαση σε τραπεζικό δάνειο παρέμεινε αμετάβλητο στο 7%.

Αν σου άρεσε κάνε