Στα χαρακώματα οι εργαζόμενοι της ΕΚΤ, ζητούν μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών

Στα χαρακώματα οι εργαζόμενοι της ΕΚΤ, ζητούν μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:20 Δημιουργία 07/12/22, 15:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με κινητοποιήσεις απειλούν οι εργαζόμενοι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς διεκδικούν μεγαλύτερη αύξηση μισθών από το 4,07% που προτείνει η διοίκηση της ΕΚΤ να ισχύσουν για το 2023. Για το τρέχον έτος, η αύξηση που πήρε το προσωπικό της ΕΚΤ ήταν 1,48%.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΚΤ, οι μισθολογικές αυξήσεις καθορίζονται με μία συγκεκριμένη μεθοδολογία, η οποία λαμβάνει υπόψη τις αυξήσεις που δίνουν άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ενώ ισχύουν για το σύνολο του προσωπικού.

Το συνδικάτο των εργαζομένων της κεντρικής τράπεζας είναι απογοητευμένο καθώς οι αυξήσεις δεν καλύπτουν τον πληθωρισμό που τρέχει με ρυθμό 10% και θέλει να διαπραγματευθεί με τη διοίκηση πιο γενναιόδωρες παροχές.

«Δεν είμαστε ευτυχείς με την πρόταση», δήλωσε στο Bloomberg ο αντιπρόεδρος του συνδικάτου IPSO, Κάρλο Μπόουλς. «Με τον πληθωρισμό στη Γερμανία (όπου έχει την έδρα της η ΕΚΤ) να διαμορφώνεται πιθανόν κοντά στο 8,5% φέτος, θα υπάρχει μία σημαντική απώλεια αγοραστικής δύναμης».

Αν οι πραγματικοί μισθοί είναι χαμηλότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος, πρόσθεσε, «αυτό θα χαλάσει το ηθικό των εργαζομένων και την εμπιστοσύνη τους έναντι του θεσμού».

Διαπραγμάτευση θέλει το συνδικάτο

Ο Μπόουλς δεν δέχεται τη μεθοδολογία που ακολουθεί η ΕΚΤ για τον υπολογισμό των μισθολογικών αυξήσεων. «Θέλουμε τουλάχιστον μία διαπραγμάτευση για τους μισθούς μας, αλλά η ΕΚΤ δεν είναι πρόθυμη για αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι η τράπεζα δεν δέχεται να συμφωνήσει ούτε σε μη οικονομικές προτάσεις του συνδικάτου, όπως για πρόσθετες ημέρες αδειών.

«Αν η ΕΚΤ συνεχίσει να απορρίπτει μία προσέγγιση μέσω διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση ενός συμβιβασμού, θα πρέπει να εξετάσουμε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις αρχές του επόμενου έτους», τόνισε ο Μπόουλς.

Η ένταση σημειώνεται σε μία περίοδο που η διοίκηση της ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις μισθολογικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, φοβούμενη ότι μεγάλες αυξήσεις θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης υψηλό για μεγαλύτερο διάστημα.

Ουσιαστικά, η ΕΚΤ θεωρεί ότι οι αυξήσεις μισθών θα πρέπει να είναι περιορισμένες και χαμηλότερες από τον πληθωρισμό για να μην υπάρξει ένα σπιράλ αύξησης μισθών και τιμών.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε ότι αν επιταχυνθούν οι αυξήσεις των μισθών, τότε το σπιράλ μισθών – τιμών θα ήταν αναποτελεσματικό και θα έβλαπτε την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο Μπόουλς απαντά με μία έρευνα του ΔΝΤ, η οποία, όπως λέει, δείχνει ότι μία ταχύτερη αύξηση των ονομαστικών μισθών «δεν είναι αναγκαστικά μία ένδειξη ότι θα υπάρξει σπιράλ μισθών-τιμών».

Οι απώλειες από τον πληθωρισμό

Αν και οι μισθοί αυξάνονται στην Ευρωζώνη, εν μέσω πολύ χαμηλού επιπέδου της ανεργίας, οι εργαζόμενοι δεν καταφέρνουν να καλύψουν τις απώλειες που έχουν λόγω του πληθωρισμού.

Το μεγάλο συνδικάτο των Γερμανών εργαζομένων, IG Metall εξασφάλισε συμφωνία που προβλέπει αυξήσεις 5,2% φέτος και 3,3% το 2024, επιπλέον εφάπαξ ποσών που θα δοθούν αφορολόγητα.

Αν σου άρεσε κάνε