Ο «γερόλυκος» της JP Morgan προβλέπει ύφεση στις ΗΠΑ το 2023

Ο «γερόλυκος» της JP Morgan προβλέπει ύφεση στις ΗΠΑ το 2023

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:49 Δημιουργία 06/12/22, 21:44
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

O πληθωρισμός μπορεί να ρίξει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση το 2023, υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον.

Μιλώντας σε εκπομπή του CNBC ο Τζέιμι Ντίμον επισήμανε πως «αν και οι καταναλωτές και οι εταιρείες είναι τώρα σε καλή κατάσταση, αυτό μπορεί να διαρκέσει για πολύ. Οι καταναλωτές έχουν υπερβάλλουσες αποταμιεύσεις 1,5 τρισ. δολάρια από τα προγράμματα στήριξης την περίοδο της πανδημίας και οι δαπάνες τους έχουν αυξηθεί κατά 10% φέτος, είπε και ταυτόχρονα πρόσθεσε: «Ο πληθωρισμός υπονομεύει ό,τι προανέφερα και αυτά τα 1,5 τρισ. δολάρια θα εξαντληθούν κάποια στιγμή στα μέσα του επόμενου έτους… Αν δείτε στο μέλλον, αυτά τα πράγματα μπορούν κάλλιστα να εκτροχιάσουν την οικονομία και να προκαλέσουν μία ήπια ή σκληρή ύφεση για την οποία ανησυχεί ο κόσμος».

Ο βετεράνος τραπεζίτης έχει εκφράσει την ανησυχία του για την οικονομία εδώ και καιρό. Τον Ιούνιο είχε δηλώσει ότι προετοίμαζε την τράπεζά του για έναν οικονομικό τυφώνα που φαινόταν στον ορίζοντα, εν μέρει λόγω της αύξησης των επιτοκίων και του πολέμου στην Ουκρανία.

Το επιτόκιο της Fed τείνει προς το 5%, εντείνοντας την πίεση στους δανειολήπτες, είπε, προσθέτοντας ότι «πιθανόν να μην αρκεί» για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Αναφερόμενος στα κρυπτονομίσματα, ο κ. Ντίμον τα χαρακτήρισε «μη σημαντικό θέμα», ενώ είπε ότι η παγκοσμιοποίηση είναι σε διαδικασία μερικής αναστροφής καθώς οι εφοδιαστικές αλυσίδες αναδιαρθρώνονταςι εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων.

Σχετικά με τις τράπεζες το «αφεντικό» της JP Morgan είπε πως «μπορεί οι προοπτικές για την οικονομία να υποχωρούν, ωστόσο ο τραπεζικός κλάδος θα μπορέσει να αντέξει έναν κύκλο νέων κόκκινων δανείων χάρη στις υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις που έχουν επιβληθεί μετά την κρίση του 2008»

«Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι απίστευτα υγιές με ένα εκατομμύριο διαφορετικούς τρόπους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντίμον.

Αν σου άρεσε κάνε