Αύξηση επιτοκίων κατά 0,5% από την ΕΚΤ «προφήτευσε» ο Λέιν

Αύξηση επιτοκίων κατά 0,5% από την ΕΚΤ «προφήτευσε» ο Λέιν

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:23 Δημιουργία 06/12/22, 13:08
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (50 μ.β.) στις 15 Δεκεμβρίου αναφέρθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Φίλιπ Λέιν.

Σε συνέντευξή του στη Milano Finanza, ο κ. Φίλιπ Λέιν σημείωσε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχισθούν ακόμα αν και ο πληθωρισμός θα μειώνεται με αργό ρυθμό. Ο Λέιν δεν αναφέρθηκε ρητά σε μία αύξηση 50 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, αλλά επανέλαβε το επιχείρημά του υπέρ μίας μικρότερης αύξησης σε σχέση με τις δύο προηγούμενες των 75 μ.β. η κάθε μία.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη την έκταση (των αυξήσεων) που έχουμε ήδη κάνει», είπε, αναφερόμενος στις 2 ποσοστιαίες μονάδες που έχουν αυξηθεί τα επιτόκια από τον Ιούλιο. «Συνεπώς, η βάση για την απόφαση θα είναι διαφορετική», πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός

«Πράγματι, αναμένουμε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες αυξήσεις, αλλά αρκετές έχουν ήδη γίνει», ενώ για τον πληθωρισμό είπε: «Πιστεύω εύλογα πως είναι πιθανό να είμαστε κοντά στο υψηλότερο επίπεδο».

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έτρεχε με 10% τον Νοέμβριο, αλλά η μείωσή του αναμένεται να είναι αργή τους επόμενους μήνες, ενώ δεν αποκλείεται κάποια περαιτέρω άνοδος το 2023.

«Με δεδομένη της σημαντική αύξηση στις τιμές (του φυσικού αερίου), δεν αποκλείω κάποια περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού το επόμενο έτος… Η πορεία του πληθωρισμού από τα σημερινά πολύ υψηλά επίπεδα προς το 2% θα χρειαστεί χρόνο», είπε ο Λέιν.

Πιο ανησυχητικό για την ΕΚΤ είναι ότι ο λεγόμενος πυρήνας του πληθωρισμού -που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων- μπορεί να αυξηθεί από το 5% που σημείωσε τον Νοέμβριο και να χρειαστεί ακόμη περισσότερο χρόνο για να μειωθεί.

Αν σου άρεσε κάνε