Η βιομηχανία κατανάλωσε το 26% ενέργειας που ξοδεύτηκε το 2020 στην ΕΕ

Η βιομηχανία κατανάλωσε το 26% ενέργειας που ξοδεύτηκε το 2020 στην ΕΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:39 Δημιουργία 06/12/22, 12:37
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο κλάδος της βιομηχανίας αντιπροσώπευε το 26% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας, το 2020, γεγονός που τον καθιστά τον τρίτο μεγαλύτερο χρήστη ενέργειας στην ΕΕ, μετά τις μεταφορές και τα νοικοκυριά.

Τα στοιχεία για το 2020 δείχνουν ότι η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο αντιπροσώπευαν σχεδόν τα δύο τρίτα της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στον βιομηχανικό τομέα της ΕΕ (33% και 32% αντίστοιχα).

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα βιοκαύσιμα αντιπροσώπευαν το 10% το καθένα, όπως και το το πετρέλαιο μαζί με τα προϊόντα πετρελαίου, ακολουθούμενα από τα στερεά ορυκτά καύσιμα και την παράγωγη θερμότητα (6%). Τα μη ανανεώσιμα απόβλητα αντιπροσώπευαν το 2%.

Η κατανομή ανά ενεργειακό προϊόν δείχνει επίσης την εξάρτηση του κλάδου από τα ορυκτά καύσιμα. Το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου, τα στερεά ορυκτά καύσιμα και τα μη ανανεώσιμα απόβλητα μαζί αντιπροσώπευαν το 51% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στη βιομηχανία το 2020. Το 2022, η REPowerEU προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτή την ισχυρή εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα στον κλάδο της ΕΕ, με την εισαγωγή μέτρων που απαιτούν μετασχηματισμό των βιομηχανικών διεργασιών για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και του άνθρακα με ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και υδρογόνο χωρίς ορυκτά.

Στον βιομηχανικό τομέα, οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ενέργειας στην ΕΕ το 2020 ήταν η «χημική και πετροχημική βιομηχανία» (22%), τα «βιομηχανία μη μεταλλικών ορυκτών» (14%) και η «βιομηχανία χαρτιού, χαρτοπολτού και εκτύπωσης» (14%).

Ο μόνος άλλος τομέας που κατανάλωσε περισσότερο από το 10% του συνόλου ήταν η «βιομηχανία τροφίμων, ποτών και καπνού» (12%).

Η χημική και πετροχημική βιομηχανία εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο. Η παραγωγή χημικών προϊόντων χρησιμοποίησε 630 PJ (34% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας για αυτόν τον τομέα) φυσικού αερίου το 2020 και η παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών παρασκευασμάτων κατανάλωσε 52 PJ (41% της συνολικής τελικής ενέργειας κατανάλωση για αυτόν τον τομέα).

Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το δεύτερο πιο σημαντικό ενεργειακό προϊόν και για τους δύο τομείς το 2020.

Αν σου άρεσε κάνε