Πρόβλεψη Fitch για μείωση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών

Πρόβλεψη Fitch για μείωση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:44 Δημιουργία 06/12/22, 12:17
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναμένει ότι η μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών θα συνεχισθεί και το 2023 παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων που δημιουργεί προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Μετά τη βουτιά των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) το 2021 στο 9,8%, ο Fitch εκτιμά ότι ο σχετικός δείκτης θα διαμορφωθεί κοντά στο 7% φέτος και ότι θα μειωθεί περαιτέρω το 2023 κοντά στο 5%.

Θα συγκλίνει έτσι προς το επίπεδο των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, το οποίο είναι χαμηλότερο από το 3%, αλλά με πρόβλεψη για ελαφρά άνοδο το 2023 λόγω της ύφεσης της οικονομίας της που αναμένει ο Fitch και της αύξησης των επιτοκίων.

Οι προοπτικές σε Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία

Οι προοπτικές για τον τραπεζικό τομέα της Δυτικής Ευρώπης το επόμενο έτος είναι ανάμεικτες, σύμφωνα με τον Fitch, με κυρίαρχη πάντως μία εικόνα σταθερότητας. Για το 90% των τραπεζών οι προοπτικές αναμένονται σταθερές χάρη στα ισχυρά κέρδη του 2022, τις συνετές προβλέψεις για επισφάλειες και το κεφαλαιακό απόθεμα των τελευταίων ετών.

Ο Fitch αναμένει ύφεση στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία το 2023 και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Αναμένει, επίσης, ότι το βασικό επιτόκιο χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αυξηθεί στο 3% τον ερχόμενο Μάρτιο.

Με βάση τις παραπάνω προβλέψεις, ο οίκος αναμένει επιδείνωση του outlook του τραπεζικού τομέα της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας, ενώ διατηρεί το outlook για τις τράπεζες των άλλων χωρών της Δυτικής Ευρώπης καθώς, όπως σημειώνει, η περιορισμένη επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τους εξισορροπείται από τη θετική επίδραση στα έσοδά τους από τις αυξήσεις επιτοκίων.

Οι τράπεζες του Νότου

Για τις ευρωπαϊκές τράπεζες του Νότου, η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερο περιθώριο αύξησης των εσόδων τους καθώς μεγάλο ποσοστό των δανείων τους έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο, ενώ η προσαρμογή των επιτοκίων καταθέσεων είναι σχετικά αργή.

Η ποιότητα του ενεργητικού είναι πιθανόν να επιδεινωθεί το 2023, αναφέρει ο Fitch, αλλά συγκρατημένα, χωρίς μεγάλες αυξήσεις των NPLs.

Η επίδοση των στεγαστικών δανείων αναμένεται να συνεχισθεί ισχυρή, ενώ ώθηση στην αύξηση των NPLs θα μπορούσε να υπάρξει από τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα χωρίς εξασφαλίσεις καταναλωτικά δάνεια.

Η πορεία των κερδών θα επηρεασθεί σημαντικά από το ισοζύγιο μεταξύ των αυξημένων κόκκινων δανείων από τη μία πλευρά και των αυξημένων εσόδων από τόκους από την άλλη.

Αν σου άρεσε κάνε