Σταϊκούρας: «Με κέρδη 3,5 δισ. οι τράπεζες πρέπει να βοηθήσουν τους δανειολήπτες»

Σταϊκούρας: «Με κέρδη 3,5 δισ. οι τράπεζες πρέπει να βοηθήσουν τους δανειολήπτες»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:46 Δημιουργία 04/12/22, 11:40
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κέρδη της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν για τη χρήση του 2022 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Επιπλέον, ο κ. Χρήστος Σταικούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN κάλεσε τις τράπεζες με τα κέρδη αυτά να διευκολύνουν τους συνεπείς δανειολήπτες αλλά και να μειώσουν την ψαλίδα των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων καθώς και τις προμήθειές τους σε μια σειρά από συναλλαγές.

Εξεδικεύοντας τις συζητήσεις που έχει με τις τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αναμένει τις προτάσεις που θα κάνουν σε δύο εβδομάδες. Ερωτηθείς, αν υπάρχει τρόπος η κυβέρνηση να πιέσει τις τράπεζες, ώστε να συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή, με την επιβολή έκτακτης φορολογίας των κερδών τους, ο υπουργός είπε πως ισχύει «ό,τι δήλωσε ο πρωθυπουργός», δηλαδή ότι οι τράπεζες πρέπει να συμβάλλουν από τα κέρδη τους. Θα δούμε είπε πώς αυτό θα αποτυπωθεί στο μέλλον.

Υπάρχει κίνδυνος, είπε, λόγω της εξωγενούς κρίσης να δημιουργηθεί νέο ιδιωτικό χρέος και δυσκολία εξυπηρέτησης των οφειλών που έχουν οι δανειολήπτες. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις τράπεζες να συμβάλλουν με τέσσερις τρόπους:

Πρώτον, με την αξιοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, όπου τα πράγματα είπε πηγαίνουν καλύτερα το τελευταίο τρίμηνο, με αύξηση των αιτήσεων που γίνονται δεκτές, αλλά θα πρέπει να βελτιωθούν περαιτέρω

Δεύτερον, με τη στήριξη των ευάλωτων συνεπών δανειοληπτών, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων

Τρίτον, με τη μείωση της ψαλίδας των επιτοκίων χορηγήσεων – καταθέσεων, που σημαίνει αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων που σήμερα είναι κατά μέσο όρο 0,05% και μείωση του μέσου επιτόκιου χορηγήσεων που ανέρχεται στο 4,86%. Είναι απαράδεκτο αυτό που κάνουν οι τράπεζες, είπε ο υπουργός

Τέταρτον, με τη μείωση των προμηθειών που χρεώνουν στους πελάτες τους

Όσον αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι οι αιτήσεις των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο γίνονται αυτόματα δεκτές, όπως και ότι μειώνεται το επιτόκιο για όσους ενταχθούν σε αυτόν.

Ανάπτυξη 5,6%

Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης, ο υπουργός είπε ότι θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος. Αυτός, πρόσθεσε, μπορεί να προέλθει από την ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι τρέχει με ρυθμό 5,6% που είναι υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν και μπορεί να είναι τελικά ακόμη υψηλότερος.

Ο υπουργός είπε ότι από τα επιπλέον έσοδα των 6 δισ. ευρώ που θα έχει φέτος ο προϋπολογισμός, τα 4 δισ. ευρώ προέρχονται από τον ΦΠΑ, από τα οποία τα 1,5 δισ. ευρώ οφείλεται στην καλύτερη πορεία του τουρισμού, το 1 δισ. ευρώ στην αύξηση της κατανάλωσης και τα 1,5 δισ. ευρώ στην ακρίβεια.

Φυσικό αέριο και μειώσεις φόρων

Ο κ. Σταϊκούρας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μεγάλη αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με τις τιμές του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι με τις σημερινές τιμές δεν θα περισσέψει τίποτε από το αποθεματικού του 1 δις. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2023.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομνικών αναφέρθηκε στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, στο οποίο θα προβλέπονται μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και για την επόμενη τετραετία, οι οποίες θα είναι συνάρτηση της πορείας της κρίσης.

Αν σου άρεσε κάνε