Επιμένει σε σκληρή στάση για τα επιτόκια η Λαγκάρντ και με προειδοποιήσεις προς τις κυβερνήσεις

Επιμένει σε σκληρή στάση για τα επιτόκια η Λαγκάρντ και με προειδοποιήσεις προς τις κυβερνήσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:02 Δημιουργία 02/12/22, 13:32
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Διπλό… χτύπημα επεφύλασσε στις αγορές η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, διατηρώντας τη σκληρή στάση που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων

Καταρχάς διατήρησε την σαφή γραμμή για την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίζει να εστιάζει στον περιορισμό του πληθωρισμού, παραπέμποντας δηλαδή σε νέες δυναμικές αυξήσεις των επιτοκίων, όμως επεφύλασσε και μια αυστηρή προειδοποίηση προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για το επίμαχο θέμα των δημοσιονομικών μέτρων που υιοθετούν.

Δημοσιονομικό καμπανάκι

«Οι δημοσιονομικές πολιτικές που δημιουργούν πλεονάζουσα ζήτηση σε μια οικονομία περιορισμένης προσφοράς μπορεί να αναγκάσει σε πιο σφιχτή νομισματική πολιτική που, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα ήταν αναγκαία» προειδοποίησε η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε διάσκεψη που διεξήχθη στην Μπανκόνγκ από την BIS και την κεντρική τράπεζας της Ταϊλάνδης.

Ουσιαστικά η επικεφαλής της ΕΚΤ έστειλε σαφές μήνυμα προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πως πρέπει και αυτές με τη στρατηγική τους να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της συγκράτησης του πληθωρισμού και όχι να αφήνουν την κεντρική τράπεζα να βγάζει τα… κάστανα από τη φωτιά. Σε αντίθετη περίπτωση, η Τράπεζα μπορεί να αναγκαστεί σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική προκειμένου να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

«Δυστυχώς, τη στιγμή αυτή, τουλάχιστον κάποια από τα δημοσιονομικά μέτρα που αναλύουμε από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κυρίως κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ παραπέμπουν προς την αντίθετη κατεύθυνση» σχολίασε αιχμηρά η κυρία Λαγκάρντ αποφεύγοντας ωστόσο να κατονομάσει συγκεκριμένες χώρες.

Θολό το τοπίο

Βεβαίως, η κυρία Λαγκάρντ παραδέχτηκε πως το οικονομικό τοπίο παραμένει θολό. «Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο όπου το έδαφος μετατοπίζεται κάτω από τα πόδια μας» υποστήριξε, επιβεβαιώνοντας πως «σε ένα κόσμο όπου η εξωτερική ζήτηση παραμένει αβέβαιη, χρειαζόμαστε επίσης να ενισχύσουμε την εγχώρια προσφορά και ζήτηση μέσα από ενίσχυση της παραγωγικής ανάπτυξης».

Αυτό σημαίνει πως «χρειαζόμαστε μεγαλύτερες επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αφαιρέσουμε τους περιορισμούς στην προσφορά και να διασφαλίσουμε πως η παραγωγική δυνατότητα δεν επηρεάζεται από τη μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία. Όμως αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα και η αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουμε» παραδέχτηκε η κυρία Λαγκάρντ.

Με τον πληθωρισμό να «τρέχει» πάνω από πέντε φορές πιο ψηλά από το όριο ασφαλείας του 2% που θέτει η κεντρική τράπεζα, το συμβούλιο έχει αυξήσει τα επιτόκια με ρυθμό ρεκόρ τη φετινή χρονιά. Μέσα σε τρεις μήνες τα επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά 200 μονάδες βάσης, στο 1,5%.

Η συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου

Αναλόγως και κατά την επικείμενη τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη χρονιά, στις 15 Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε μια ακόμη αύξηση, αν και υπάρχουν ήδη διαφωνίες για το ύψος της αύξησης αυτής.

Η ομάδα των γερακιών επιμένει πως είναι νωρίς για να χαλαρώσει η ΕΚΤ το ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, ενώ τα περιστέρια ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και θεωρούν ότι τα αχνά σημάδια αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων αφήνουν περιθώρια για μια χαμηλότερη αύξηση των επιτοκίων.

«Χρειάζεται να στείλουμε σαφές μήνυμα προς το κοινό και τους σχολιαστές πως, υπό όλα τα σενάρια, σκοπεύουμε να επανέλθουμε σταδιακά στον βραχυπρόθεσμο στόχο για μείωση του πληθωρισμού» υποστήριξε η επικεφαλής της ΕΚΤ

Εξάλλου, όπως εξήγησε, η δημοσιονομική πολιτική που είναι προσωρινή, στοχευμένη και προσαρμοσμένη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στην προστασία της Ευρώπης από την ενεργειακή κρίση, αμβλύνοντας τις επιπτώσεις των ενεργειακών σοκ.

Αν σου άρεσε κάνε