Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ οι αυξήσεις των μισθών και φόβοι για σπιράλ ακρίβειας

Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ οι αυξήσεις των μισθών και φόβοι για σπιράλ ακρίβειας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:27 Δημιουργία 25/11/22, 13:56
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Oι αυξήσεις των μισθών μπορεί να συνεχισθούν τα επόμενα 2-3 χρόνια στην Ευρωζώνη προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες από το πληθωριστικό σοκ, αλλά αυτό δεν σηματοδοτεί μία μακροχρόνια στροφή στον τρόπο καθορισμού τους.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, σε άρθρο του στο blog της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό γράφει πως «Η σταδιακή και αποκεντρωμένη φύση καθορισμού των μισθών σημαίνει ότι μπορεί να χρειασθούν αρκετά χρόνια για να προσαρμοσθούν πλήρως στο σοκ των όρων εμπορίου και στην έκπληξη του πληθωρισμού».

«Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και όταν οι παράγοντες της ενέργειας και της πανδημίας εκλείψουν από τους πληθωριστικούς δείκτες, οι αυξήσεις των μισθών θα είναι ένας βασικός μοχλός για την αύξηση των τιμών τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Λέιν υποβάθμισε τη σημασία των αυξήσεων αυτών. «Μόλις επιτευχθεί το επίπεδο ισορροπίας των πραγματικών μισθών μετά τη σταδιακή αύξησή τους, θα μπορούμε να αναμένουμε ότι οι ονομαστικοί μισθοί θα αυξάνονται σύμφωνα με το άθροισμα της αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας και τον στόχο για τον πληθωρισμό 2%», είπε.

Οι αυξήσεις των μισθών, με βάση τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει φέτος στην Ευρωζώνη, ανήλθαν στο 3,8% για το 2022 και στο 3,5% για το 2023. Οι αυξήσεις στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερες καθώς οι επιχειρήσεις προσφέρουν σε αρκετές περιπτώσεις υψηλότερους μισθούς καθώς η αγορά εργασίας είναι σφιχτή.

Η ΕΚΤ έχει εστιάσει την προσοχή της στις αυξήσεις μισθών καθώς φοβάται ένα σπιράλ αυξήσεων μισθών και τιμών που θα ήταν δύσκολο να σπάσει και θα ανάγκαζε την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα.

Αν και δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις έως τώρα, ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, όπως η Ιζαμπελ Σνάμπελ, έχουν ταχθεί υπέρ μίας επιθετικής αύξησης των επιτοκίων.

Αν σου άρεσε κάνε