Μικρότερη από 0,75% η επόμενη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Μικρότερη από 0,75% η επόμενη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:57 Δημιουργία 21/11/22, 18:52
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Δεκέμβριο και το 2023, αλλά όχι κατά 0,75% όπως συνέβη τις δύο προηγούμενες φορές, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.

Ειδικότερα, ο Φίλιπ Λέιν σε συνέντευξή του στο MNI, άφησε να εννοηθεί ότι η αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου θα είναι χαμηλότερη από τις δύο τελευταίες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η συναίνεση που υπάρχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είναι υπέρ μίας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης, εφόσον δεν υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη από το μέτωπο του πληθωρισμού τον Νοέμβριο.

«Η πλατφόρμα για να εξεταστεί μία πολύ μεγάλη αύξηση, όπως 75 μ.β., δεν υπάρχει πλέον… Οσο μεγαλύτερη (η αύξηση που) έχεις κάνει συνολικά, τόσο αυτό αλλάζει τα υπέρ και τα κατά κάθε αύξησης», δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο κ. Λέιν.

«Θα πρέπει να την εξετάσουμε σε σχέση με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό τον Δεκέμβριο και να λάβουμε υπόψη ότι είμαστε σε διαφορετικό σημείο τώρα και επίσης να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν χρονικές υστερήσεις στη διαδικασία μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», πρόσθεσε.

Η μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων

Όπως είπε, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να σταματήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων αλλά «να κινηθεί στον κατάλληλο χρόνο σε μικρότερες αυξήσεις» και να μειώσει το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων της.

«Δεν θεωρώ ότι πρόκειται να συσχετίζουμε σε κάθε συνεδρίαση την απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων με το περίοδο (των επανεπενδύσεων ομολόγων) για τους επόμενους 1-2 μήνες… Θα πρέπει μάλλον να είναι κάτι πιο μηχανιστικό από αυτό», σημείωσε.

Είπε ότι ο πληθωρισμός το 2023 θα είναι υψηλότερος σε σχέση με τις προβλέψεις της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας και δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ενώ για τη διετία 2024-25 σημείωσε ότι οι προοπτικές είναι ανάμεικτες.

Αν σου άρεσε κάνε