Γεωργιάδης: «Ολες οι αλυσίδες θα έχουν πιο φθηνό καλάθι - Ο ανταγωνισμός έχει αρχίσει και δουλεύει»

Γεωργιάδης: «Ολες οι αλυσίδες θα έχουν πιο φθηνό καλάθι - Ο ανταγωνισμός έχει αρχίσει και δουλεύει»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:09 Δημιουργία 16/11/22, 12:03
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Περήφανος για το καλάθι του νοικοκυριού δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοινώνοντας τα στοιχεία για τις τιμές των προϊόντων που προκύπτουν την τρίτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου.

Μιλώντας στην εκπομπή στην τηλεόραση του ΟΡΕΝ ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως «το καλάθι το λοιδόρησε πάρα πολύς κόσμος και ακόμα πολύς κόσμος το αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό, παρόλο που τα στοιχεία του ΙΝΚΑ ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Είμαι πολύ περήφανος, τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα έχουμε σε 246 προϊόντα μειώσεις τιμών σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σε 650 προϊόντα ακριβώς τις ίδιες τιμές και ελάχιστες αυξήσεις, μετρημένες στα δάχτυλα των δύο χεριών. Το κυριότερο, στο σύνολο της αξίας του καλαθιού, όλες οι αλυσίδες έχουν καλάθι μικρότερης αξίας αυτή την εβδομάδα, δηλαδή μείωση τιμών. Αυτό συμβαίνει για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Αρα, το καλάθι, για το οποίο κάποιοι χαρακτήρισαν ως ένα επικοινωνιακό σόου Γεωργιάδη, όπως έδειξε και η έρευνα του ΙΝΚΑ, μειώνει 12% την εβδομάδα σε όποιον επιλέγει να αγοράσει προϊόντα από το καλάθι, 4 στους 10 καταναλωτές έχουν ήδη αγοράσει προϊόντα από το καλάθι. Ειναι αστείο που λένε "μα οι 6 στους 10 δεν έχουν αγοράσει". Μα οι 4 στους 10 είναι τεράστιο νούμερο καταναλωτών».

Οπως είπε, ο υπουργός Ανάπτυξης έχει αρχίσει «να δουλεύει ο ανταγωνισμός στα αλήθεια. Πλέον, οι αλυσίδες, ενδιαφέρονται να μάθουν σήμερα το απόγευμα ποια αλυσίδα θα ανακοινώσει το φθηνότερο καλάθι και σε ποια θα είμαι αύριο το πρωί, που θα είμαι σε σούπερ μάρκετ της αλυσίδας με το φθηνότερο καλάθι».

Αναφερόμενος στη βιομηχανία, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι έχει διαρκείς συναντήσεις και θα έχει και με την πολυεθνική βιομηχανία τις επόμενες ημέρες και «απ' ό,τι φαίνεται αρχίζει και βάζει πλάτη». «Για να υπάρξουν οι νέες μειώσεις στις τιμές, αναγκαστικά έχουν μειωθεί τα κόστη», πρόσθεσε.

Σύγκριση τιμών με δύο νέα εργαλεία

«Στην δείκτη, έχουμε κάνει δύο καινοτομίες αυτή την εβδομάδα. Πρώτον, έχουμε σταθμίσει τις ποσότητες, ώστε να είναι πιο δίκαιες μεταξύ των καλαθιών, δηλαδή πόσο βάρος έχουν τα προϊόντα της κάθε αλυσίδας. Δεύτερον, έχουμε βάλει κι έναν αλγόριθμο που γίνει κάποιους πόντους στο καλάθι που έχει επώνυμα προϊόντα, σε σχέση με PL. Αρα ενθαρρύνουμε και τις αλυσίδες να μην βάζουμε μόνο ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα. Πιστεύω θα είναι πιο δίκαιη η απεικόνιση του καλαθιού», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Επισημαίνεται πως σήμερα, Τετάρτη, τα σούπερ μάρκετ ανακοίνωσαν τις νέες λίστες με τα προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό και σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης, 246 προϊόντα σημειώνουν μείωση τιμής, 650 προϊόντα έχουν σταθερές τιμές, ενώ υπάρχουν «ελάχιστες αυξήσεις», σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη.

Αν σου άρεσε κάνε