Δεν θα απαγορεύσει η ΕΚΤ τη διανομή μερίσματος από τις τράπεζες

Δεν θα απαγορεύσει η ΕΚΤ τη διανομή μερίσματος από τις τράπεζες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:29 Δημιουργία 15/11/22, 18:20
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα απαγορεύσει τη διανομή μερίσματος από τις τράπεζες, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας (SSM), Αντρέα Ενρία.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη που έδωσε στο DNB Banking Seminar, αν υπάρχει περίπτωση να επανέλθει ο περιορισμός αυτός, ο Αντρέα Ενρία απάντησε ότι η κατάσταση τότε ήταν έκτακτη. «Δεν είχαμε καμία ορατότητα. Η οικονομία είχε παγώσει. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε διάκριση μεταξύ της πιθανής επίπτωσης σε μία τράπεζας με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και μίας άλλης με λιγότερο ισχυρή θέση, επειδή ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί το μέγεθος του πλήγματος.

Τώρα, υπάρχει ακόμη αρκετή αβεβαιότητα, αλλά φυσικά μπορούμε να κάνουμε πολύ πιο ειδική προσέγγιση αναφορικά με την έκθεση των τραπεζών σε ευάλωτους κλάδους και την έκθεσή του στη Ρωσία και την Ουκρανία ή των τραπεζών με μεγάλα ανοίγματα σε πελάτες που είναι ευαίσθητοι στα επιτόκια», είπε ο Ενρία.

«Συνεπώς», πρόσθεσε, «μπορούμε να προσαρμόσουμε την εποπτική αντίδρασή μας και τον διάλογο με τις τράπεζες κατά περίπτωση».

Ο επικεφαλής του SSM σημείωσε ότι στη διάρκεια της πανδημίας η εποπτική Αρχή έκανε εκτιμήσεις για αύξηση των κόκκινων δανείων, οι οποίες εκ των υστέρων αποδείχθηκαν υπερβολικές.

«Σήμερα, διατρέχουμε τον αντίθετο κίνδυνο: να λάβουμε υπόψη τα στοιχεία μίας πολύ θετικής περιόδου και να κάνουμε πολύ χαμηλές εκτιμήσεις», πρόσθεσε.

Για τον λόγο αυτό, είπε, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο θέμα των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια «εν όψει της αβεβαιότητας που δημιουργείται».

Ο κ. Ενρία κατέληξε λέγοντας, «οι τράπεζες βρίσκονται σήμερα μεταξύ σφύρας και άκμονος καθώς θα πρέπει να πείσουν τους ελεγκτές ότι τα μοντέλα που χρησιμοποιούν για τις προβλέψεις τους δεν είναι τόσο αξιόπιστα. Υπάρχουν διάφορες πρακτικές στην Ευρώπη. Ορισμένες τράπεζες προσπαθούν να σχηματίσουν περισσότερες προβλέψεις σε επιμέρους αντισυμβαλλόμενους, άλλες κάνουν περισσότερες δαπάνες. Συνεπώς αυτό που κάνουμε τώρα είναι να έχουμε μία συνολική εικόνα».

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε