Νέο θετικό σήμα από τις ΗΠΑ για μείωση του πληθωρισμού

Νέο θετικό σήμα από τις ΗΠΑ για μείωση του πληθωρισμού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:59 Δημιουργία 15/11/22, 16:55
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό και από το μέτωπο του δείκτη τιμών χονδρικής (PPI), ο οποίος αυξήθηκε κάτω του αναμενόμενου για τον μήνα Οκτώβριο.

Σε συνδυασμό και με την προ ημερών ανακοίνωση της πτώσης του δείκτη τιμών καταναλωτή, φαίνεται πως παγιώνεται επιτέλους η τάση αποσυμπίεσης του πληθωρισμού, κάτι που θα υπολογίσει και η Federal Reserve στη διαμόρφωση του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής

Συγκεκριμένα ο δείκτης PPI αυξήθηκε μόλις κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, ήτοι κάτω από το 0,4% που περίμεναν οι αναλυτές.

Σε ετήσια βάση ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 8%, σημειώνοντας πτώση από το 8,4% του Σεπτεμβρίου και αρκετά χαμηλότερο από το ιστορικό υψηλό του 11,7% το Μάρτιο.

Ο δομικός PPI, με την εξαίρεση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, παρέμεινε αμετάβλητος σε μηνιαία βάση και αυξήθηκε κατά 6,7% σε ετήσια βάση.

Η επιβεβαίωση της χαλάρωσης των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική αγορά, από αμφότερους τους στρατηγικούς πληθωριστικούς δείκτες, προκάλεσε άμεση θετική αντίδραση στη Wall Street. Μάλιστα, ο δείκτης Dow Jones ξεκίνησε τη συνεδρίαση με ένα άλμα κατά 300 μονάδες!

Αν σου άρεσε κάνε