Σταϊκούρας: «Θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί αλλά με δημοσιονομική υπευθυνότητα»

Σταϊκούρας: «Θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί αλλά με δημοσιονομική υπευθυνότητα»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:43 Δημιουργία 10/11/22, 20:37
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

O κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ομιλία του στο CEO Initiative Forum 2022, έπειτα από σχετική ερώτηση δήλωσε ότι την τελευταία τριετία δεν έχει αποκλείσει τίποτα «και όλα είναι πιθανά, γιατί ζούμε σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας».

«Είμαστε κοντά στην κοινωνία και θα είμαστε για όσο χρειαστεί», αλλά καθώς οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι «θα συνεχίσουμε στον δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας». Και επεσήμανε πως «τα δημοσιονομικά μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη».

Σύμφωνα με τον υπουργό, σε έναν χρόνο έχουν πενταπλασιαστεί οι εκτιμήσεις για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας (π.χ. άνοδος ΑΕΠ, ιστορικό επίπεδο επενδύσεων και εξαγωγών, συρρίκνωση ανεργίας), ωστόσο είπε ότι υπάρχουν και στοιχεία προβληματισμού.

Όπως ο πληθωρισμός, ο οποίος στον προϋπολογισμό θα προβλέπεται στο επίπεδο του 10% φέτος και στην περιοχή του 5% το 2023 και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όσο παρατείνεται η κρίση και αποκτά δομικά χαρακτηριστικά, ο πληθωρισμός θα είναι πιο επίμονος».

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχουν η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και οι επερχόμενοι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες στην Ευρώπη. Για όλα αυτά ανέφερε, απαιτείται «σύνεση, σωφροσύνη και υπευθυνότητα».

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε «ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα το 2023», λέγοντας ότι θέλουμε ένα «σκαλοπάτι» από τρεις οίκους αξιολόγησης. Ανέφερε δε πέντε προϋποθέσεις για την απόκτηση της βαθμίδας, όπως π.χ. η συνεκτική και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική.

Ακόμη, είπε ότι φέτος προσδοκάται πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,7% του ΑΕΠ και το 2023 πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, ενώ το ΑΕΠ θα μειωθεί μεν το 2023 σε σχέση με φέτος, αλλά θα είναι υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Εν κατακλείδι, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι μπορεί να επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα «υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε αναταράξεις στο εξωτερικό».

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι στο εξωτερικό πιστεύουν πως η χώρα θα συνεχίσει να ασκεί αξιόπιστη πολιτική, παρά την προεκλογική χρονιά το 2023.

Αν σου άρεσε κάνε