Προειδοποίηση από μέλος της ΕΚΤ για πληθωρισμό και αυξήσεις μισθών

Προειδοποίηση από μέλος της ΕΚΤ για πληθωρισμό και αυξήσεις μισθών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:21 Δημιουργία 10/11/22, 19:16
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι μισθοί στην Ευρωζώνη αυξάνονται σημαντικά και ο λεγόμενος πυρήνας του πληθωρισμού έχει ισχυρή δυναμική, τόνισε Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι οι δύο αυτοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο να διατηρηθούν τα υψηλά ποσοστά του πληθωρισμού.

«Η ισχυρή δυναμική του πυρήνα του πληθωρισμού υποδηλώνει μεγαλύτερη διάρκεια», είπε η Ιζαμπελ Σνάμπελ σε παρουσίαση που έκανε στην Τράπεζα της Σλοβενίας.

Από διάγραμμα που παρουσίασε προκύπτει ότι o κινητός μέσος όρος αύξησης των μισθών σε αγγελίες για θέσεις εργασίας ξεπέρασε το 5% τον Οκτώβριο. «Η αύξηση των μισθών αυξήθηκε σημαντικά λόγω της μείωσης των πραγματικών αποδοχών που προκάλεσε ο πληθωρισμός», ανέφερε.

Aυξήσεις επιτοκίων και το 2023

Για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, η Σνάμπελ είπε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια σε ένα επίπεδο που περιορίζει την ανάπτυξη της οικονομίας.

«Δεν υπάρχει χρόνος να σταματήσει η νομισματική πολιτική. Θα πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια περαιτέρω, πιθανόν σε περιοριστικό έδαφος, για να μειώσουμε τον πληθωρισμό στον στόχο μας έγκαιρα», σημείωσε.

Οι δηλώσεις της σηματοδοτούν αποφασιστικότητα να συνεχισθεί η αύξηση των επιτοκίων για αρκετό διάστημα το 2023.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει ήδη τα επιτόκια κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να βρίσκεται στο 1,5%. Νέα αύξηση των επιτοκίων αναμένεται τον Δεκέμβριο, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό αν θα πρόκειται για μία τρίτη αύξηση 75 μονάδων βάσης ‘η για μία μικρότερη.

Αν σου άρεσε κάνε