Goldman Sachs: Μαύρα σύννεφα για την κερδοφορία των αμερικανικών επιχειρήσεων

Goldman Sachs: Μαύρα σύννεφα για την κερδοφορία των αμερικανικών επιχειρήσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:18 Δημιουργία 07/11/22, 16:15
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων της για την κερδοφορία των κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων μέχρι και το 2024 προχώρησε η Goldman Sachs, επισημαίνοντας πως ήδη από το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς είναι ορατή η αρνητική πίεση που δέχονται τα περιθώρια κερδοφορίας τους.

Μέσα στο κλίμα αυτό οι στρατηγικοί αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας συμφωνούν με την εκτίμηση πως η αμερικανική οικονομία συνολικά είναι πιθανό να «γλιστρήσει» σε επίπεδα ύφεσης (ποσοστό πιθανότητας στο 35%) μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, αν και η ύφεση αυτή θα είναι ήπια και… ρηχή. Στο βασικό τους σενάριο προβλέπουν επιβράδυνση των αμερικανικών ρυθμών ανάπτυξης από το 1,9% φέτος σε μόλις 1% την επόμενη χρονιά.

Μεγάλη καθίζηση, βεβαίως, προβλέπεται και για την παγκόσμια οικονομία από το 3,3% φέτος στο 2,4% την επόμενη χρονιά και μικρή ανάκαμψη στο 3,1% το 2024.

Η κερδοφορία το 2023

Ειδικά για το 2023, η Goldman Sachs προβλέπει πως οι 500 μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις, ήτοι του δείκτη S&P 500, θα καταγράψουν μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης της κερδοφορίας τους, σε αντίθεση με την προηγούμενη πρόβλεψη της στην οποία «έβλεπε» μετριοπαθή βελτίωση της κερδοφορίας σε ποσοστό 3% σε ετήσια βάση.

Συγκεκριμένα, τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών του S&P 500 αναμένεται να κινηθούν φέτος, κατά μέσο όρο, στα 224 δολάρια, αντί των 226 δολαρίων, το 2023 στα 224 δολάρια αντί των 234 δολαρίων και το 2024 στα 237 δολάρια αντί της αρχικής πρόβλεψης για 243 δολάρια. Η αναθεώρηση αυτή μεταφράζεται σε ετήσια ανάπτυξη κατά 7%, 0% και 5% αντιστοίχως.

Για τις επιχειρήσεις, πλην του ενεργειακού κλάδου (που θα συνεχίσει να επωφελείται από το ράλι των ενεργειακών τιμών), αναμένεται επιβράδυνση στα περιθώρια κερδοφορίας κατά 86 μονάδες βάσης το 2022 και κατά 50 μονάδες βάσης το 2023 πριν επιστρέψουν στα προ της πανδημίας επίπεδα από το 2024.

Το ισχυρό δολάριο

Ως αιτίες αναφέρονται οι δυσμενείς συνθήκες για τη διεθνή και αμερικανική οικονομία και βέβαια η ισχυροποίηση του δολαρίου που «ροκανίζει» τα κέρδη των αμερικανικών πολυεθνικών. Μάλιστα η Goldman Sachs δεν «βλέπει» αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος πριν το 2024.

Το χειρότερο, πάντως, είναι πως η πτωτική αυτή αναθεώρηση δεν είναι απαραιτήτως η τελευταία. Οι αναλυτές της Goldman Sachs προειδοποιούν για περαιτέρω καθοδικούς ανέμους για τα επίπεδα κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων σε περίπτωση που όντως η αμερικανική οικονομία υποχωρήσει σε ύφεση. Στην περίπτωση ύφεσης ο μέσος όρος κερδοφορίας των επιχειρήσεων του S&P 500 θα μπορούσε να μειωθεί επιπλέον κατά 11%.

Αν σου άρεσε κάνε