Νέα προειδοποίηση Λαγκάρντ για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ

Νέα προειδοποίηση Λαγκάρντ για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:14 Δημιουργία 04/11/22, 13:29
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να συσφίξει τη νομισματική πολιτική της γρηγορότερα εάν ο πληθωρισμός επιμείνει στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα και οι προσδοκίες αυξηθούν, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Εάν βλέπαμε, για παράδειγμα, τον πληθωρισμό να γίνεται πιο επίμονος και οι προσδοκίες να κινδυνεύουν να αποσταθεροποιηθούν, δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε μέχρι να υλοποιηθεί ο πλήρης αντίκτυπος των μέτρων πολιτικής», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στην Εσθονία.

«Θα χρειαστεί να λάβουμε πρόσθετα μέτρα μέχρι να είμαστε πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο εγκαίρως», πρόσθεσε.

Χθες, σε εκδήλωση της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, η πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε πως η Ευρωζώνη είναι πιθανόν να υποχωρήσει στα επίπεδα μιας «μετριοπαθούς ύφεσης», η οποία παρ' όλ’ αυτά δεν θα είναι αρκετή για να περιορίσει τον πληθωρισμό. Με τον τρόπο αυτό υπονόησε ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται περαιτέρω την επόμενη χρονιά.

Βεβαίως, η κυρία Λαγκάρντ διευκρίνισε πως η πιθανότητα μιας έστω και μετριοπαθούς ύφεσης θα συνιστά το βασικό σενάριο για το ευρωμπλόκ. Όμως, δεν μπορεί να αποκλειστεί και για τον λόγο αυτό θέλησε να επισημάνει ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι αρκετή ώστε να πιέσει καθοδικά τις τιμές, φέρνοντας τον πληθωρισμό πιο κοντά στο όριο του 2%, που επιζητά η ΕΚΤ.

Η τοποθέτηση της επικεφαλής της ΕΚΤ σχολιάστηκε από διεθνείς αναλυτές ως «γερακίσια» στροφή σε σχέση με τις δηλώσεις που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο και της απόφασης του συμβουλίου να προχωρήσει σε μια ακόμη δυναμική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Η Τράπεζα έχει ανεβάσει τα επιτόκια στο 1,5% μέσα σε τέσσερις μήνες και αναμένεται να τα φτάσει τουλάχιστον στο 2% ή πιθανότατα παραπάνω μέχρι τα τέλη του έτους. Ο πληθωρισμός, εξάλλου, δεν λέει να υποχωρήσει, όπως έδειξαν και τα νεότερα στοιχεία με το δείκτη να «πιάνει» το ρεκόρ του 10,7%, τον Οκτώβριο.

Η κυρία Λαγκάρντ στις χθεσινές δηλώσεις της επανέλαβε πως η πάταξη του πληθωρισμού αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για την κεντρική τράπεζα και πως είναι σημαντική η αντιστροφή της στρατηγικής χαλάρωσης των προηγούμενων ετών.

Όσον αφορά την έκβαση της προχθεσινής συνεδρίασης της αμερικανικής Federal Reserve, στην οποία αποφασίστηκε νέα αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, η κυρία Λαγκάρντ περιορίστηκε μόνο να σχολιάσει πως, αν και η κάθε κεντρική τράπεζα έχει τις δικές της προτεραιότητες, όλες οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι προσεκτικές για το πως η στάση τους μπορεί να προκαλέσει ευρύτερες αναταράξεις, που μπορεί να επηρεάσουν και άλλες περιοχές.

Αν σου άρεσε κάνε