Δυσοίωνες προβλέψεις από το «Νταβός της Ερήμου» για ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Δυσοίωνες προβλέψεις από το «Νταβός της Ερήμου» για ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:39 Δημιουργία 25/10/22, 17:34
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Προειδοποίηση για την ύφεση που απειλεί τόσο την Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ απηύθυναν κορυφαίοι Αμερικανοί τραπεζίτες, στις τοποθετήσεις τους στο φετινό συνέδριο του Future Investment Initiative που πραγματοποιείται στο Ριάντ, της Σαουδικής Αραβίας.

Το επονομαζόμενο «Νταβός της Ερήμου» αποτελεί το κορυφαίο οικονομικό φόρουμ της Μέσης Ανατολής προσελκύοντας για το λόγο αυτό πλήθος CEOs και κυβερνητικών αξιωματούχων από όλο τον κόσμο.

Προβληματισμένος ο Σόλομον

Ανάμεσα στους Αμερικανούς CEOs που έδωσαν το «παρών» ήταν κορυφαίοι τραπεζίτες, όπως ο Ντέιβιντ Σόλομον της Goldman Sachs και ο Τζέιμι Ντίμον της JPMorgan Chase, οι οποίοι στις τοποθετήσεις τους επανέλαβαν τις έντονες επιφυλάξεις τους για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εν μέσω των έντονων γεωπολιτικών εντάσεων και της πίεσης της αύξησης του πληθωρισμού και της ανόδου των επιτοκίων.

Ο κ. Σόλομον υποστήριξε πως οι οικονομικές συνθήκες «θα στενέψουν σημαντικά από εδώ και πέρα», καθώς η Federal Reserve θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια πέρα από το όριο του 4,5%-4,75%, εφόσον δεν δει σημαντικές αλλαγές κυρίως στο μέτωπο του πληθωρισμού.

«Αν δεν δουν πραγματικές αλλαγές – (αν) η αγορά εργασίας εξακολουθήσει να είναι πολύ σφιχτή – προφανώς (το συμβούλιο) θα συνεχίσει να “παίζει” με την πλευρά της ζήτησης, συνεχίζοντας τη (νομισματική) σύσφιξη. Αν δεν δουν πραγματικές αλλαγές ωστόσο, η εκτίμηση μου είναι πως θα κινηθούν ακόμη πιο πέρα (με επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων)» τόνισε ο κ. Σόλομον.

Σε κάθε περίπτωση κατά τον ίδιο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί μείωση του πληθωρισμού, χωρίς «πραγματική οικονομική επιβράδυνση».

Ντίμον: Η εξίσωση της αστάθειας

Από την πλευρά το ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμς Ντίμον, πρόσθεσε στην εξίσωση αστάθειας τη σύρραξη ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία και τις εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα σχολιάζοντας μάλιστα που οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι πιο ανησυχητικές από ότι μια πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα στον ορίζοντα που είναι άσχημα και θα μπορούσαν – όχι απαραίτητα – αλλά θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε ύφεση. Αλλά αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό (…) Θα ανησυχούσα πολύ περισσότερο για τη γεωπολιτική κατάσταση στον κόσμο σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι τυχαίο πως ο επικεφαλής των διεθνών υπηρεσιών της Morgan Stanley, Φρανκ Πετίτγκας, σχολίασε πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για το 2023, αν και πιθανότατα οι ΗΠΑ θα έχει κάποιας μορφής προσγείωση της.

Αν σου άρεσε κάνε