ΕΚΤ:  Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% στις 27 Οκτωβρίου

ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% στις 27 Οκτωβρίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:29 Δημιουργία 19/10/22, 12:24
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε νέα, μεγάλη, αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη συνεδρίασή της στις 27 Οκτωβρίου.

Η αύξηση αυτή των επιτοκίων είναι μια ακόμη προσπάθεια της ΕΚΤ να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters με τη συμμετοχή 60 και πλέον οικονομολόγων.

Οπως συμβαίνει και στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έχει εκτοξευθεί λόγω των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας αλλά και στο ντόμινο των αυξήσεων σε τρόφιμα, που έχει προκληθεί από τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Η ΕΚΤ έχει βάλει στόχο να ρίξει τον πληθωρισμό στο 2%, ωστόσο τον περασμένο μήνα αυτός είχε σκαρφαλώσει στο 10,0% .

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters, αναλυτές εκτιμούν ότι θα φτάσει κατά μέσο όρο στο ανώτατο όριο του 9,6% αυτό το τρίμηνο, υψηλότερο από τις εκτιμήσεις, πριν πέσει σταδιακά και επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα στα τέλη του 2024.

«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός. Απαιτούνται ραγδαίες αυξήσεις επιτοκίων. Ωστόσο, η ΕΚΤ πρέπει επίσης να παρακολουθεί τα spreads των ομολόγων, άρα μια αύξηση πάνω από 75 μ.β. φαίνεται απίθανη», δήλωσε ο Μπράιαν Μάρτιν στην ANZ.

Μεγάλο μέρος της πίεσης των τιμών προέρχεται από το ενεργειακό κόστος. Χωρίς να διαφαίνεται τέλος στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, σχεδόν το 65% από τους 34 ερωτηθέντες δήλωσε ότι το κόστος ζωής στη Ευρωζώνη θα επιδεινωθεί. Μόνο 12 εκτιμούν ότι θα βελτιωθεί.

«Οι χειρότερες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά θα εμφανιστούν το 4ο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023, όταν η ζήτηση για φυσικό αέριο θα είναι υψηλότερη», δήλωσε ο Λούκα Μετζόμο της Intesa Sanpaolo.

Η ΕΚΤ θα ανεβάσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,50% και το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 2,00% την ερχόμενη Πέμπτη, υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση του Reuters.

Σε πρόσθετη ερώτηση, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων, 27 από τους 36, είπαν ότι η Τράπεζα πρέπει να επιλέξει μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων, δύο είπαν ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε μια αύξηση 100 μονάδων βάσης. Μόνο επτά τάχθηκε υπέρ μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης.

Αν σου άρεσε κάνε