Κομισιόν: Παραπέμπει στο... μέλλον για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο

Κομισιόν: Παραπέμπει στο... μέλλον για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:38 Δημιουργία 17/10/22, 17:31
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει πρότασή της για περιορισμό της ανόδου των τιμών στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο φυσικού αερίου του μπλοκ, το ολλανδικό, αλλά μόνο ως έσχατη λύση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ένα προσωρινό δυναμικό όριο τιμών για τις συναλλαγές στο TTF, που είναι σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο που διακινείται στην ήπειρο. Ωστόσο, ως μέρος ενός συνολικού πακέτου παρέμβασης που θα παρουσιαστεί αύριο, δεν θα υποβάλει λεπτομερή πρόταση που θα μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, σύμφωνα με προσχέδιο του εγγράφου της ΕΕ που επικαλείται το Bloomberg.

Αντίθετα, η επιτροπή θα ζητήσει εξουσιοδότηση από τις κυβερνήσεις, για να καταλήξει σε έναν τέτοιο «διορθωτικό μηχανισμό» σε μεταγενέστερο στάδιο. Εάν τα κράτη-μέλη συμφωνήσουν, η Κομισιόν θα έχει τη δυνατότητα να προτείνει μια μέγιστη δυναμική τιμή στην οποία θα μπορεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να τελεί υπό διαπραγμάτευση το φυσικό αέριο στις αγορές spot TTF, σύμφωνα με το έγγραφο.

Ένας τέτοιος κανονισμός μπορεί να χρειαστεί επίσης έγκριση από τα κράτη της ΕΕ και θα ισχύει για όχι περισσότερο από τρεις μήνες.

«Διορθωμένη τιμή spot»

«Άλλοι κόμβοι διαπραγμάτευσης φυσικού αερίου της ΕΕ θα συνδέονται με τη διορθωμένη τιμή spot του TTF μέσω ενός δυναμικού διαδρόμου τιμών», σύμφωνα με το έγγραφο. «Για να μην υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις, το μέτρο θα πρέπει να επιτρέπει τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές φυσικού αερίου, να μην επηρεάζει την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο της ΕΕ και τις ροές εντός της ΕΕ, να μην οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και να μην επηρεάζει τη σταθερότητα και την ομαλή λειτουργία των αγορών ενεργειακών παραγώγων».

Η πρόκληση για την ΕΕ των 27 εθνών, που αγωνίζεται να χαλιναγωγήσει την κρίση εφοδιασμού που προκλήθηκε από τη μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, είναι να βρει μια κοινή στρατηγική. Ενώ περισσότερα από τα μισά κράτη-μέλη έχουν ζητήσει επιβολή ανώτατου ορίου τιμής για το φυσικό αέριο, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές ως προς το πώς ακριβώς θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα τέτοιο μέτρο.

Θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής

Ως επόμενο βήμα, το πακέτο θα συζητηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Ενδέχεται να υποστηρίξουν ένα σχέδιο «διερεύνησης ενός προσωρινού δυναμικού διαδρόμου τιμών για το φυσικό αέριο», που θα εφαρμοστεί πριν από τη θέσπιση ενός νέου δείκτη LNG, σύμφωνα με το προσχέδιο πολιτικής δήλωσης των αρχηγών κυβερνήσεων που είδε το Bloomberg News.

Για να αμβλυνθεί η κρίση βραχυπρόθεσμα, το πακέτο της Τρίτης θα επιδιώξει την υιοθέτηση ενός προσωρινού μηχανισμού διαχείρισης της ενδοημερήσιας αστάθειας στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και τα παράγωγα φυσικού αερίου. Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν ακούσιες διαταραχές στις αγορές για συμβόλαια με μικρότερη ρευστότητα, ο μηχανισμός θα πρέπει να επικεντρωθεί στα παράγωγα επόμενου μήνα, σύμφωνα με το έγγραφο.

«Αυτός ο νέος μηχανισμός θα πρέπει να συμπληρώσει τυχόν στατικούς ή δυναμικούς "διακόπτες" που έχουν θέσει σε λειτουργία τα χρηματιστήρια και θα πρέπει να εφαρμόζεται επιπρόσθετα σε αυτούς», ανέφερε η Επιτροπή.

Αν σου άρεσε κάνε