ΥΠΕΝ: Πρώτη σε ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας η Ελλάδα

ΥΠΕΝ: Πρώτη σε ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας η Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:27 Δημιουργία 12/10/22, 14:21
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η χώρα μας είναι πρώτη σε όλη την Ευρώπη στην ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας. Επίσης, πίνακες που δημοσίευσε η Eurostat και το HEPI επιβεβαιώνουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει σε προσιτά επίπεδα τις τιμές ενέργειας εν μέσω πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, έχει φέρει αποτελέσματα, επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με την εξέλιξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναφορικά με το «σταθμισμένο κόστος για τον ηλεκτρισμό» (δηλ. το ποσοστό δαπανών για την ενέργεια σε σχέση με το εισόδημα), οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτό αφορά στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, δηλαδή εμπλέκονται παράγοντες όπως το ύψος του κατώτατου μισθού, οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της οικονομίας, η μείωση της ανεργίας κλπ. «Σε αυτά έχουν σημειωθεί μεγάλες βελτιώσεις κατά την τελευταία τριετία, ωστόσο πρόκειται για εξελίξεις που χρειάζονται κι άλλο χρόνο, προκειμένου να αποτυπωθούν στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και να επηρεάσουν το σταθμισμένο κόστος για τον ηλεκτρισμό», τονίζουν και προσθέτουν:

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η χώρα με το μεγαλύτερο σταθμισμένο κόστος για τον ηλεκτρισμό (Νορβηγία) έχει μια ανεπτυγμένη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, από την οποία αναμένει κέρδη- ρεκόρ για το 2023, πράγμα που σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη δεν είναι ανάλογη των τελικών τιμών που πληρώνει ο καταναλωτής. Επίσης, η Πορτογαλία έχει τα τελευταία επτά χρόνια σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία, όμως, δεν έχει καταφέρει να μεταβάλλει τη δομή της πορτογαλικής οικονομίας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αυξήσει την αγοραστική δύναμη των Πορτογάλων. Και τέλος, μέσα στις επτά πρώτες ευρωπαϊκές χώρες ως προς τις δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος αναλογικά προς το εισόδημα των πολιτών τους, οι τέσσερις έχουν υποστεί την περιπέτεια των μνημονίων τα περασμένα χρόνια (Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία), δηλαδή πρόκειται για οικονομίες που υφίστανται δομικούς μετασχηματισμούς αυτή την περίοδο. Για αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να κρατήσει σε προσιτές τιμές τις δαπάνες των καταναλωτών για την ενέργεια, και σε αυτό είμαστε στις πρώτες θέσεις σε όλη την Ευρώπη.

Το ΥΠΕΝ επαναλαμβάνει εξάλλου ότι η τιμή λιανικής στην Ελλάδα (μεταξύ χωρώ με κυμαινόμενα τιμολόγια) είναι η δεύτερη φθηνότερη στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο 2022.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε