ΔΝΤ: «Εποχή υψηλής αβεβαιότητας για τις κεφαλαιαγορές»

ΔΝΤ: «Εποχή υψηλής αβεβαιότητας για τις κεφαλαιαγορές»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 22:39 Δημιουργία 11/10/22, 19:59
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανησυχητικό μήνυμα για την ευστάθεια των κεφαλαιαγορών εξέπεμψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της αρμόδιας διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τομπίας Αντριαν.

«Είναι δύσκολο να σκεφθούμε μία εποχή που η αβεβαιότητα ήταν τόσο μεγάλη. Θα πρέπει να ανατρέξουμε δεκαετίες πίσω για να δούμε τόσο μεγάλες συγκρούσεις στον κόσμο και ταυτόχρονα ο πληθωρισμός να είναι εξαιρετικά υψηλός», δήλωσε .

Ο συνδυασμός του υψηλού πληθωρισμού και της αβεβαιότητας για την πολιτική των κεντρικών τραπεζών «δημιουργεί αυτό το περιβάλλον του πραγματικού υψηλού κινδύνου και της μεταβλητότητας… Όταν ο κίνδυνος είναι υψηλός, ο βαθμός συσχέτισης είναι επίσης υψηλός. Συνεπώς, ο αντίκτυπος και η μετάδοση (των πιέσεων) είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε αυτές τις εποχές υψηλής αβεβαιότητας», πρόσθεσε ο Αντριαν.

Σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ βλέπει «σύννεφα καταιγίδας» να προβάλλουν πάνω από την παγκόσμια οικονομία, όπως ο διαρκής πληθωρισμός, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και οι συνεχιζόμενες πιέσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία που έχουν αυξήσει τον κίνδυνο μίας μεγάλης πτώσης.

Στην έκθεσή του για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, το Ταμείο προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί από την προηγούμενη έκθεση του Απριλίου και είναι σε σημαντικό βαθμό καθοδικοί.

Οι αγορές έχουν υποχωρήσει πολύ φέτος, με τον δείκτη S&P 500 να καταγράφει απώλειες 24% από την αρχή του έτους, ενώ τα ομόλογα εισήλθαν σε bear market (απώλειες πάνω από 20%) και το δολάριο είναι στο υψηλότερο επίπεδο 20ετίας, προκαλώντας προβλήματα στον υπόλοιπο κόσμο.

Στην Κίνα, η πτώση του τομέα ακινήτων έχει βαθύνει και οι αποτυχίες των επιχειρήσεων real estate μπορεί να επηρεάσουν τον τραπεζικό τομέα, προειδοποίησε το Ταμείο.

Οι αντοχές των τραπεζών

Αν και οι τράπεζες στις αναπτυγμένες οικονομίες φαίνεται να έχουν επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα, το ΔΝΤ σημείωσε ότι στο παγκόσμιο stress test των τραπεζών που έκανε έδειξε ότι το 29% των τραπεζών των αναδυόμενων αγορών θα είχε πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας σε περίπτωση μίας ισχυρής παγκόσμιας ύφεσης, οδηγώντας σε ένα συνολικό έλλειμμα κεφαλαίων άνω των 200 δις. δολαρίων.

«Ασφαλώς είναι δυνατό σε ένα δυσμενές σενάριο να υπάρξει πίεση σε επιμέρους ιδρύματα. Ακόμη και στο τραπεζικό stress test, όπου το σενάριο έχει μία συνέπεια σε παγκόσμια κλίμακα, διαπιστώνουμε ότι οι τράπεζες είναι σε γενικές γραμμές ασφαλείς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κάθε τράπεζα είναι ανθεκτική με οποιοδήποτε σενάριο», τόνισε ο αξιωματούχος του Ταμείου.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε