Προειδοποίηση ΔΝΤ για ασφαλιστικές και real estate - Σε ποια περίπτωση θα απειληθούν οι τράπεζες

Προειδοποίηση ΔΝΤ για ασφαλιστικές και real estate - Σε ποια περίπτωση θα απειληθούν οι τράπεζες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:43 Δημιουργία 11/10/22, 17:37
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ενισχύονται καθώς τα επιτόκια και η μεταβλητότητα στις αγορές αυξάνονται, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την έκθεσή του.

To Ταμείο κάνει λόγο για χρηματοπιστωτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν χώρες, πολλές από τις οποίες έχουν μεγάλο χρέος, καθώς και μη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δηλαδή ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία, hedge funds και αμοιβαία κεφάλαια.

Οι τράπεζες

Για τις τράπεζες το ΔΝΤ είναι σαφώς πιο καθησυχαστικό, σημειώνοντας ότι τα υψηλά επίπεδα κεφαλαίων και τα σημαντικά μαξιλάρια ρευστότητας έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητά τους.

Ωστόσο, σημειώνει ότι, με βάση παγκόσμια stress test που έχει κάνει, τα μαξιλάρια αυτά μπορεί να μην είναι αρκετά. Σε ένα σενάριο απότομης και μεγάλης σύσφιξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών που θα προκαλούσε παγκόσμια ύφεση το 2023, τα stress test έδειξαν ότι το 29% των τραπεζών αναδυόμενων αγορών θα έβλεπαν τα κεφάλαιά τους να μειώνονται κάτω από το ελάχιστο προβλεπόμενο επίπεδο.

Οι περισσότερες τράπεζες των αναπτυγμένων οικονομιών, πάντως, θα εξακολουθούσαν να έχουν επαρκή κεφάλαια.

Το Ταμείο εκτιμά ότι η αναπλήρωση των μαξιλαριών ρευστότητας και των κεφαλαίων των τραπεζών θα απαιτούσε συνολικά πάνω από 200 δισ. δολάρια.

Οι τιμές των ακινήτων

Ειδική αναφορά κάνει το ΔΝΤ στον τομέα των ακινήτων, σημειώνοντας ότι η κάμψη που παρατηρείται σε πολλές χώρες προκαλεί ανησυχία σχετικά με τους κινδύνους που θα μπορούσαν να διευρυνθούν και να μεταδοθούν στις τράπεζες και τις οικονομίες.

Οι κίνδυνοι για τη στεγαστική αγορά εντείνονται λόγω της αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και των πιο σφιχτών πιστωτικών κανόνων, με πολύ περισσότερους δυνητικούς δανειολήπτες να εκτοπίζονται πλέον από τις αγορές.

«Οι πολύ υψηλές τιμές των κατοικιών θα μπορούσαν να προσαρμοσθούν έντονα σε ορισμένα τμήματα της αγοράς», αναφέρει η έκθεση. Στο πιο αρνητικό σενάριο, οι μειώσεις των τιμών των κατοικιών θα μπορούσαν να είναι σημαντικές λόγω της δυσκολίας αγοράς και της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών, προσθέτει.

Πιέσεις υπάρχουν και στον επιχειρηματικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς τα spreads των δανείων έχουν αυξηθεί σημαντικά και το υψηλό κόστος υπονομεύει τα κέρδη τους. Για τις μικρές εταιρείες καταγράφεται ήδη αύξηση των χρεοκοπιών λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού και της μείωσης της δημοσιονομικής στήριξης, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Αν σου άρεσε κάνε