Ενεργειακή κρίση: Πακέτο μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις ετοιμάζει η Κομισιόν

Ενεργειακή κρίση: Πακέτο μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις ετοιμάζει η Κομισιόν

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:55 Δημιουργία 07/10/22, 21:50
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων θα περιλαμβάνει το πακέτο που ανέλαβε να διαμορφώσει η Κομισιόν σε μια ακόμη ευρωπαϊκή παρέμβαση κατά της ενεργειακή κρίσης.

Συγκεκριμένα, οι ηγέτες των «27» χωρών-μελών της ΕΕ κατά τη σημερινή συνάντηση τους στην Πράγα, συμφώνησαν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταρτίσει ένα πακέτο προτάσεων ενόψει της προγραμματισμένης Συνόδου Κορυφής στα τέλη Οκτωβρίου που θα αφορά τόσο βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση των ενεργειακών τιμών, όσο και μακροπρόθεσμα μέτρα για τον ανασχεδιασμό της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», που έχει στα χέρια του απόρρητο προσχέδιο, οι προτάσεις-στήριξης περιλαμβάνουν επιδοτούμενα δάνεια και παρεμβάσεις ρευστότητας για την προστασία των επιχειρήσεων από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

Υπό συζήτηση είναι και η ενίσχυση της οικονομικής βοήθειας για την επιτάχυνση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θέρμανσης.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κανονισμών που διέπουν τις κρατικές επιδοτήσεις, αναφορικά με πράσινες επενδύσεις για την παραγωγή ρεύματος, τόσο για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής όσο και για την επίτευξη των περιβαλλοντολογικών στόχων και την απολιγνιτοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Πάντως, επισημαίνεται πως η βοήθεια θα πρέπει να είναι «στοχευμένη και αναλογική», καθώς επίσης και προσαρμοσμένη στους κανόνες της ΕΕ προκειμένου να αποφευχθεί μια… ανταγωνιστική αναμέτρηση επιδοτήσεων, καθώς και στρεβλώσεις στις αρχές ανταγωνισμού της ενιαίας αγοράς.

Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Το τελευταίο προφανώς έχει να κάνει και με τη φασαρία που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το μέγα πακέτο μέτρων προστασίας, ύψους 200 δισ. ευρώ, που έχει αναγγείλει η Γερμανία, καθώς πολλές χώρες έχουν μιλήσει για «άδικα» μέτρα και παραβίαση των αρχών ανταγωνισμού από το Βερολίνο.

Ο ίδιος ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου στης Πράγας, αναφέρθηκε στο ζήτημα, υπεραμυνόμενος του γερμανικού πακέτου και τονίζοντας πως μεγάλο μέρος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης δεν έχει δαπανηθεί και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την καλύτερη θωράκιση των οικονομιών από την τρέχουσα κρίση.

Πάντως, το προσχέδιο των προτάσεων που επεξεργάζεται η Κομισιόν δεν αναφέρεται μόνο στην κρίση των υψηλών ενεργειακών τιμών, αλλά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω άνοδο των τιμών και σε ζωτικά αγροτικά προϊόντα, όπως το καλαμπόκι και τα σιτηρά. Υπάρχει, άλλωστε, εύλογη ανησυχία σχετικά με το πως η ροή των εξαγωγών από την Ουκρανία προς τη Δύση μπορεί να διακοπεί και πάλι, αν η Ρωσία θελήσει να σκληρύνει τη στάση της και στο πεδίο αυτό.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε