Υψηλό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προτείνει η Ελλάδα

Υψηλό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προτείνει η Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:17 Δημιουργία 06/10/22, 17:12
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Εντείνει τις προσπάθειές της Αθήνα προκειμένου να προωθήσει την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στο τραπέζι της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Πράγας συμπράττοντας με ομάδα εταίρων για την κατάθεση νέας, περισσότερο ευέλικτης πρότασης.

Συγκεκριμένα Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία διαμόρφωσαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μια πρόταση για την εισαγωγή ενός «δυναμικού "διαδρόμου" τιμών για το φυσικό αέριο» με στόχο τον περιορισμό των υψηλών ενεργειακών τιμών και την πάταξη του πληθωρισμού.

«Ο διάδρομος θα εφαρμοσθεί σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής και δεν θα περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες περιοχές ούτε σε ειδικές χρήσεις του φυσικού αερίου» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόταση.

Ουσιαστικά, το σχέδιο προβλέπει την επιβολή ενός ευέλικτου αλλά σε αρκετά υψηλά επίπεδα πλαφόν, προκειμένου να διατηρηθεί το ενδιαφέρον από τους προμηθευτές και να μην υπάρχει πρόβλημα στα επίπεδα προσφοράς, προστατεύοντας ταυτόχρονα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μάλιστα γίνεται μνεία στην πιθανότητα οι συναλλαγές να γίνονται σε ακόμη πιο υψηλές τιμές, από αυτές που ορίζει ο «διάδρομος», αν αυτό συμφωνηθεί και κριθεί απαραίτητο, ώστε να προσελκυστούν προμηθευτές και να μην υπάρχει ζήτημα επάρκειας.

Σημειωτέον επίσης πως το σχέδιο θα ισχύει σε υφιστάμενα μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου, καλύπτοντας όλους τους προμηθευτές και για όλες τις χρήσεις.

Το ζήτημα του πλαφόν θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα και πλέον ακανθώδη ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής. Τουλάχιστον 15 χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του μέτρου και μάλιστα έχουν προσυπογράψει επιστολή-αίτημα προς την Κομισιόν.

Υπό την πίεση τους και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε επιστολή της προς τους «27» πριν τη Σύνοδο, είπε «ναι» υπό όρους στο μέτρο. Οι όροι αυτοί έχουν να κάνουν με την παροχή απαραίτητων διασφαλίσεων πως το πλαφόν δεν θα οδηγήσει σε ελλείψεις και προβλήματα επάρκειας. Το τελευταίο είναι αυτό που φοβούνται και οι επιφυλακτικοί μεταξύ των κρατών μελών, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που ανησυχούν πως το πλαφόν θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα επίπεδα προσφοράς οδηγώντας τελικά σε ελλείψεις εν μέσω του χειμώνα.

Εξάλλου και η Μόσχα από την πλευρά της έχει απειλήσει ευθέως με αντίμετρα, όπως τη διακοπή ενεργειακών ροών προς τις χώρες που θα υιοθετήσουν πλαφόν.

Αν σου άρεσε κάνε