Καμπανάκι από Moody’s: Γήρανση πληθυσμού και χρέος υποδαυλίζουν την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας

Καμπανάκι από Moody’s: Γήρανση πληθυσμού και χρέος υποδαυλίζουν την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:27 Δημιουργία 29/09/22, 16:21
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Δύο είναι οι παράγοντες που -κατά τον οίκο Moody's- θα δυσχεράνουν μακροπρόθεσμα την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας: η γήρανση του πληθυσμού της χώρας μας και το υψηλό χρέος της.

Συγκεκριμένα, ο οίκος Moody's σε ανάλυση του, με τίτλο: «Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για την ανάπτυξη, το χρέος, τις τράπεζες και την πολιτική κατάσταση», αναφέρει ότι η Ελλάδα κατέγραψε μία από τις ισχυρότερες ανακάμψεις από την πανδημία στην Ευρώπη, η οποία στήριξε τη βελτίωση των βασικών πιστωτικών της δεικτών, αν και είναι ο μόνος από τους τέσσερις μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης που δεν έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον Ιούνιο του 2020.

Ο ρυθμός ανάπτυξης

Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει για φέτος υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 5,3% λόγω του τουρισμού και της αύξησης της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Ο ρυθμός αυτός, ωστόσο, θα μειωθεί στο 1,8% το 2023 λόγω των πιέσεων που ασκεί ο πληθωρισμός στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και της αύξησης των επιτοκίων που θα επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις.

Μακροπρόθεσμα, όμως, θεωρεί ότι η γήρανση του πληθυσμού θα περιορίζει την ανάπτυξη κοντά στο 1,2% και ότι η όποια βιώσιμη βελτίωση της επίδοσης αυτής θα εξαρτάται από την αύξηση των επενδύσεων και της παραγωγικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα μπορεί να αυξάνει το ΑΕΠ κατά 0,6% κάθε χρόνο έως το 2026 χάρη στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το χρέος

Όσον αφορά το χρέος, ο Moody’s σημειώνει ότι μειώθηκε στο τέλος του 2021 στο 193,3% του ΑΕΠ και προβλέπει περαιτέρω μείωση του στο 154% το 2026.

Ωστόσο, σημειώνει, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα χρέους παγκοσμίως και ότι θα πρέπει να εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη των επίσημων πιστωτών της για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της.

Πάντως ο οίκος αξιολόγησης Θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει, τουλάχιστον στα επόμενα χρόνια, πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους. «Το ταμειακό μαξιλάρι που καλύπτει χρηματοδοτικές ανάγκες 2-3 ετών και η μέση διάρκεια αποπληρωμής του χρέους πάνω από 18 έτη μειώνουν τους άμεσους κινδύνους ρευστότητας και θωρακίζουν σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων», αναφέρει στην έκθεσή του.

Ο βασικός κίνδυνος για το χρέος σημειώνεται στην έκθεση είναι μία σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας παρά η αύξηση των επιτοκίων ή η δημοσιονομική χαλάρωση.

Οι προοπτικές των τραπεζών

Ο οίκος Moody’s βλέπει θετικές τις προοπτικές για τις τράπεζες παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και τις ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης, κυρίως λόγω της μεγάλης μείωσης των επισφαλειών στο 9,5% των συνολικών δανείων. «Η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού θα στηρίξει την οργανική κερδοφορία των τραπεζών και αυτή με τη σειρά της θα στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας», αναφέρει.

Σχετικά με τις εκλογές, ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι θα γίνουν την άνοιξη του 2023 και επιπλέον ότι θα στηθούν και δεύτερες κάλπες από τις οποίες θα προκύψει κυβέρνηση, ενώ θεωρεί ότι είναι μικρός ο κίνδυνος να αναστραφούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ή μία μεγάλη αλλαγή στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο βασικό σκέλος των προβλέψεών του, ο οίκος Moody's υιοθετεί απόψεις που είχε εκφράσει παλαιότερα, την εποχή των Μνημονίων, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Αν σου άρεσε κάνε