Σκληρό παζάρι στην ΕΕ για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Σκληρό παζάρι στην ΕΕ για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:37 Δημιουργία 23/09/22, 13:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε αγώνα... ταχύτητας έχουν επιδοθεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου τις προσεχείς εβδομάδες να συνάψουν πολιτική συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η προσπάθεια ενισχύθηκε από τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε «μερική επιστράτευση» στη χώρα του, μία κίνηση κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία. Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι πιθανόν να συμπεριληφθεί σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων που θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρουν γνώστες της κατάστασης.

Ένα ανώτατο όριο θα ευθυγραμμίσει την ΕΕ με την προσπάθεια των ΗΠΑ να κρατήσουν το κόστος του αργού στα ύψη και να πλήξουν τα έσοδα της Μόσχας.

Ωστόσο, παρά τη νέα προσπάθεια της Κομισιόν και ορισμένων κρατών μελών, το σχέδιο αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια και το θετικό αποτέλεσμα δεν είναι δεδομένο, ανάφεραν γνώστες του θέματος, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Οι αποφάσεις για κυρώσεις απαιτούν ομοφωνία και είναι ιδιαίτερα περίπλοκες, επειδή κάθε μέλος της ΕΕ έχει διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες.

Εκπρόσωποι από τα κράτη μέλη θα συναντηθούν με την Επιτροπή το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τις νέες κυρώσεις, οι οποίες εκτός από το ανώτατο όριο τιμή στο πετρέλαιο, πιθανόν να περιλαμβάνουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε άτομα και τομείς όπως η τεχνολογία και τα είδη πολυτελείας.

Στο ζήτημα του πλαφόν, πολλές λεπτομέρειες μένει ακόμα να διευθετηθούν, όπως η τιμή στην οποία θα τεθεί το ανώτατο όριο. Παραμένει επίσης ασαφές πώς θα εφαρμοστεί ένα τέτοιο ανώτατο όριο παράλληλα με το εμπάργκο της Ε.Ε. στο ρωσικό πετρέλαιο και την απαγόρευση των υπηρεσιών που απαιτούνται για την αποστολή του, που συμφωνήθηκαν νωρίτερα φέτος. Σε κάθε περίπτωση, το πλαφόν στην τιμή θα πρέπει να εγκριθεί πριν τεθούν σε ισχύ τα μέτρα της Ε.Ε., στις 5 Δεκεμβρίου.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, είχε πει ότι η Επιτροπή θα εργαστεί για να λάβει την υποστήριξη όλων των κρατών μελών του μπλοκ για το μέτρο.

Οι εκπρόσωποι των εθνικών κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για το πλαφόν πριν από μια άτυπη συγκέντρωση των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Όμως, ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά θα είναι η Ουγγαρία, η οποία έχει παίξει πολλές φορές ρόλο… spoiler, όταν απαιτούνται ομόφωνες αποφάσεις στην ΕΕ.

Προμήθειες

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, ο οποίος ήταν ο μόνος αξιωματούχος της ΕΕ που είχε διμερείς συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η Ρωσία παραμένει απαραίτητη πηγή ενέργειας.

«Εάν σταματήσουν οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου, τότε ολόκληρη η οικονομία της Ουγγαρίας μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί», είπε, σε βίντεο που ανάρτησε στo Facebook. «Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε προβλέψιμες προμήθειες από την Gazprom».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ξεκίνησε μια εκστρατεία στο εσωτερικό επικρίνοντας τυχόν ενεργειακές κυρώσεις που θα επιβληθούν από την ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία καθυστέρησε την έγκριση του πακέτου κυρώσεων της ΕΕ τον Ιούνιο που στόχευε το αργό, υπογράφοντας μόνο αφού εξασφάλισε την εξαίρεση της χώρας του από την πρόσβαση στο ρωσικό πετρέλαιο.

Τον Ιούνιο, τα 27 έθνη του μπλοκ πέρασαν εβδομάδες παζαρεύοντας τους όρους των μέτρων που είναι σήμερα σε ισχύ για το πετρέλαιο, τα οποία περιλαμβάνουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου που παραδίδονται δια θαλάσσης, εξαίρεση στις παραδόσεις μέσω αγωγών και απαγόρευση της παροχής υπηρεσιών (όπως η ασφάλιση) στο ρωσικό πετρέλαιο. Οι ΗΠΑ πιέζουν να χαλαρώσουν αυτές οι απαγορεύσεις λόγω των φόβων ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου.

Παραμένει ασαφές πόσο αποτελεσματικό θα ήταν ένα καθεστώς πλαφόν, ιδιαίτερα καθώς ορισμένοι από τους μεγαλύτερους αγοραστές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, δεν έχουν συμφωνήσει να ενταχθούν στη συμφωνία. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το πλαφόν θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμη και αν πολλοί αγοραστές δεν ενταχθούν επίσημα στη συμφωνία, καθώς θα μπορούσαν αυτές οι χώρες να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για τα συμβόλαια με τη Μόσχα προκειμένου να πετύχουν χαμηλότερες τιμές.

Οι χώρες της ΕΕ που κέρδισαν εξαιρέσεις για το πετρέλαιο που παραλαμβάνουν μέσω των αγωγών τους θα θέλουν να διασφαλίσουν ότι αυτοί θα παραμείνουν άθικτοι, ενώ τα κράτη που εισάγουν μέσω θαλάσσης θα μπορούσαν να επιδιώξουν να συνδέσουν το πλαφόν με το ισχύον εμπάργκο στις θαλάσσιες παραδόσεις, προκειμένου να εξισωθούν οι όροι ανταγωνισμού, ανέφερε πηγή του Bloomberg.

Οι ναυτιλιακές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, θα μπορούσαν επίσης να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τις αντίστοιχες βιομηχανίες τους από τα μέτρα, πρόσθεσε το ίδιο πρόσωπο, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Αν σου άρεσε κάνε