Κομισιόν: Επί τάπητος η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και κυρώσεις κατά πολιτών

Κομισιόν: Επί τάπητος η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και κυρώσεις κατά πολιτών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:41 Δημιουργία 22/09/22, 19:31
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία και περισσότερες κυρώσεις κατά πολιτών της, εν μέσω αντιδράσεων από χώρες – μέλη.

Σύμφωνα με το Reuters, oι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη να προετοιμάσουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με τον κορυφαίο διπλωμάτη της ΕΕ να λέει ότι θα αποτελούνται από «οικονομικά και ατομικά» μέτρα.

Η επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι θα περιλαμβάνουν «πρόσθετους ελέγχους εξαγωγών τεχνολογίας», σύμφωνα με το CNN.

Διπλωμάτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες δήλωσαν στο Reuters ότι οι νέες κυρώσεις θα επικεντρωθούν γύρω από ένα ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου, αντίστοιχα με τη συμφωνία της G7.

Το ανώτατο όριο πετρελαίου θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από τον Δεκέμβριο, μαζί με το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο (μέσω θαλάσσης), ενώ οι αυστηρότεροι περιορισμοί στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας έχουν ως στόχο να περιορίσουν τις δυνατότητες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης.

Περαιτέρω περιορισμοί στις εξαγωγές ειδών πολυτελείας προς τη Ρωσία ήταν επίσης στο τραπέζι. Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής ζήτησαν την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικών διαμαντιών και την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που είχαν παγώσει στην Ευρώπη.

Άλλοι, ωστόσο, προειδοποίησαν ότι το τελευταίο είναι απίθανο να έχει την ομόφωνη υποστήριξη όλων των χωρών της ΕΕ.

Η Γερμανία έχει μέχρι στιγμής αποτρέψει αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν -ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τον Πούτιν- δήλωσε την Πέμπτη ότι πρέπει να αρθούν όλες οι κυρώσεις.

«Δεν ξέρω πόσο γρήγορα μπορούμε να συμφωνήσουμε σε νέες κυρώσεις», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η αντίσταση σε περισσότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας από ορισμένα κράτη μέλη θα μπορούσε να επιβραδύνει τα πράγματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα γραπτή πρόταση και οι 27 εθνικοί ηγέτες της ΕΕ μπορεί να την εγκρίνουν όταν συναντηθούν στην Πράγα στις 6-7 Οκτωβρίου, ανέφεραν οι πηγές.

Αν σου άρεσε κάνε