Ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός «γκρέμισαν» την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη

Ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός «γκρέμισαν» την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:13 Δημιουργία 22/09/22, 19:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη καθώς τα νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με τη σφοδρή ενεργειακή κρίση και την αύξηση του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο σχετικός δείκτης μειώθηκε στο -28,8 τον Σεπτέμβριο από -25,0 τον Αύγουστο.

Οι οικονομολόγοι θεωρούν σχεδόν αναπόφευκτη μία ύφεση της οικονομίας της Ευρωζώνης τους επόμενους μήνες, καθώς η Ρωσία έχει μειώσει δραστικά τις ροές φυσικού αερίου και τις τιμές να εκτοξεύονται.

Υφεση 2,2% βλέπει η Deutsche Bank
Η Deutsche Bank είναι μεταξύ των τραπεζών που βλέπουν τώρα μια πολύ βαθύτερη ύφεση στον ορίζοντα. Οι οικονομολόγοι της προβλέπουν συρρίκνωση 2,2% το επόμενο έτος.

Το καταναλωτικό κλίμα βαραίνει από τις αυξήσεις των επιτοκίων που περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των δανειοληπτών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων μετά από την αύξηση των 75 μονάδων βάσης που ανακοίνωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο θα δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα.

«Μια διαφαινόμενη ύφεση θα μείωνε τον πληθωρισμό», δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Isabel Schnabel, σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

«Φυσικά, αυτό το λαμβάνουμε υπόψη κατά τη διαμόρφωση της νομισματικής μας πολιτικής. Ωστόσο, το σημείο εκκίνησης των επιτοκίων είναι πολύ χαμηλό, οπότε είναι σαφές ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε