Αυξήσεις επιτοκίων: Τρέχουν και δεν φτάνουν οι κεντρικές τράπεζες να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό

Αυξήσεις επιτοκίων: Τρέχουν και δεν φτάνουν οι κεντρικές τράπεζες να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:00 Δημιουργία 22/09/22, 17:55
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κεντρικές τράπεζες χωρών σε όλο τον κόσμο προχώρησαν σε αυξήσεις των επιτοκίων του, ακολουθώντας τη χθεσινή κίνηση της Fed στην παγκόσμια μάχη κατά του πληθωρισμού και προκαλώντας σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την οικονομία.

Η Fed έδωσε πρώτη το σύνθημα, με μία αύξηση των επιτοκίων -την τρίτη κατά σειρά- κατά 75 μονάδες βάσης. Το παράδειγμά της ακολούθησαν μέσα σε λίγες ώρες έξι κεντρικές τράπεζες -από την Ινδονησία έως τη Νορβηγία, την Ελβετία και τη Βρετανία- με αυξήσεις παρόμοιου μεγέθους, προαναγγέλλοντας οδηγίες για περισσότερες αυξήσεις στο μέλλον.

Οι παραπάνω κεντρικές τράπεζες θέλουν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος κυμαίνεται από 3,5% στην Ελβετία έως σχεδόν 10% στη Βρετανία. Δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας της πρόθεσής τους, τονίζοντας ότι το βασικό έργο τους είναι να μειώσουν τον πληθωρισμό, γνωρίζοντας ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού μειώνει τις επενδύσεις και την κατανάλωση.

«Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τον πληθωρισμό», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά 75 μονάδες βάσης στο 3%-3,25%. «Μακάρι να υπήρχε ένας ανώδυνος τρόπος για να γίνει αυτό. Δεν υπάρχει», πρόσθεσε.

Η Fed προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία θα σέρνεται και η ανεργία θα αυξηθεί σε ένα βαθμό που ιστορικά συνδέεται με υφέσεις, μια προοπτική που φαίνεται ακόμη μεγαλύτερη για την Ευρωζώνη, ενώ θεωρείται πολύ πιθανή και για τη Βρετανία.

Η Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να «αντιδρά δυναμικά, όπως είναι απαραίτητο» στον πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι η οικονομία εισέρχεται σε ύφεση.

«Για τους δανειολήπτες, αυτό θα σημαίνει σημαντικά υψηλότερο κόστος δανεισμού ξανά, χωρίς όμως να υπάρχει πραγματικός έλεγχος στο αυξανόμενο κόστος διαβίωσης», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια της Fidelity International.

Οι αντιδράσεις των χρηματιστηρίων

Οι μετοχές υποχώρησαν παγκοσμίως κοντά σε χαμηλό επίπεδο δύο ετών και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών κατρακύλησαν καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονταν για έναν κόσμο όπου η ανάπτυξη θα είναι σπάνια και οι χορηγήσεις δανείων δυσκολότερες.

Οι παράγοντες της αγοράς έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω και τις εκτιμήσεις τους για το ύψος που θα φθάσει τελικά το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Προβλέπουν ότι θα φθάσει σχεδόν στο 3% το 2023 από 0,75% σήμερα.

Ιαπωνία, Τουρκία

Στον αντίποδα η Ιαπωνία δεν αύξησε σήμερα τα επιτόκια, αλλά τιμωρήθηκε γι’ αυτό από τους traders που ώθησαν την ισοτιμία του γεν σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει η πρώτη από το 1998 παρέμβαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος για τη στήριξη του γεν.

Η Τουρκία πήγε κόντρα στη γενική τάση, μειώνοντας το επιτόκιό της στο 12% από 13%, με τον πληθωρισμό να τρέχει πάνω από 80%, με αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να υποχωρήσει σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Αν σου άρεσε κάνε