Στο 3% βλέπουν οι traders το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ τον Μάιο

Στο 3% βλέπουν οι traders το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ τον Μάιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:19 Δημιουργία 22/09/22, 15:13
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο 3% βλέπουν πλέον το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τον Μάιο οι traders, δηλαδή διπλάσιο σε σχέση με τις προβλέψεις που γίνονταν στις αρχές του μήνα.

Ο πήχης για το τελικό ύψος των επιτοκίων ανεβαίνει συνέχεια και η τάση αυτή ενισχύεται από τη Fed, η οποία αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά 75 μονάδες βάσης στο 3% έως 3,25% και προβλέπει τώρα ότι θα φθάσει στο 4,4% στο τέλος του έτους και θα σκαρφαλώσει στο 4,6% το 2023.

Στη Βρετανία, το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας αναμένεται να αυξηθεί στο 5% τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων παρά την επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την Ιζαμπελ Σνάμπελ που είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της.

Αν και η οικονομία της Ευρωζώνης είναι πιθανόν να έχει μηδενική ανάπτυξη παρά ύφεση, η Γερμανία είναι λιγότερο πιθανό να αποφύγει μία ύφεση, σημείωσε η Σνάμπελ σε συνέντευξή που έδωσε.

«Η αναμενόμενη επιβράδυνση θα περιόριζε τον πληθωρισμό. Φυσικά, αυτό το λαμβάνουμε υπόψη όταν διαμορφώνουμε τη νομισματική πολιτική μας. Ωστόσο, το πεδίο από το οποίο ξεκίνησαν οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι πολύ χαμηλό, επομένως είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να συνεχίσουμε να τα αυξάνουμε», είπε η Σνάμπελ.

Η Deutsche Bank βλέπει τώρα μία πολύ βαθύτερη ύφεση στον ορίζοντα μετά την περικοπή των ρωσικών ροών φυσικού αερίου.

Η μάχη κατά του πληθωρισμού έχει πολύ δρόμο ακόμη καθώς οι αυξήσεις των τιμών είναι πιο επίμονες απ’ ό,τι αναμενόταν.

«Ο βραχυπρόθεσμος πληθωρισμός φαίνεται πιο επίμονος από αυτόν που θέλουν οι κεντρικές τράπεζες και είναι επίσης δύσκολο να προβλεφθεί. Αναμένουμε η σκληρή ρητορική να συνεχισθεί τις επόμενες εβδομάδες με εστίαση στη μείωση του πληθωρισμού», δήλωσε αναλυτής της Jefferies International.

Αν σου άρεσε κάνε