Που θα κινηθεί η οριζόντια επιδότηση του φυσικού αερίου για 700.000 νοικοκυριά

Που θα κινηθεί η οριζόντια επιδότηση του φυσικού αερίου για 700.000 νοικοκυριά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:15 Δημιουργία 20/09/22, 19:07
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Περί τα 80 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα αναμένεται να κινηθεί η επιδότηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές, αρχικά για τον Οκτώβριο.

Η εν λόγω επιδότηση θα είναι οριζόντια για όλα τα νοικοκυριά ανεξάρτητα από την κατανάλωση και μένει να φανεί αν θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και τους υπόλοιπους μήνες της περιόδου θέρμανσης.

Το ποσό της οριζόντιας επιδότησης που θα δοθεί φέτος θα ενσωματώνει τόσο την κρατική επιδότηση όσο και την έκπτωση που είχε δοθεί πέρυσι από την ΔΕΠΑ στους οικιακούς καταναλωτές. Ορισμένες πηγές μάλιστα αναφέρουν πως το ποσό της οριζόντιας επιδότησης - που αναμένεται να κινείται κοντά στην περιοχή των 80€/MWh - θα χορηγείται μέσω της ΔΕΠΑ στα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο.

Το σενάριο που φαίνεται αυτή τη στιγμή να κλειδώνει είναι τα περίπου 700.000 νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο να επιδοτηθούν οριζόντια με ένα ποσό της τάξης των 80€/MWh. Πρόκειται για ποσό τετραπλάσιο από την περσινή επιδότηση και διπλάσιο από το άθροισμα επιδοτήσεων και εκπτώσεων που έδινε πέρσι η ΔΕΠΑ.

Οι περσινές επιδοτήσεις

Υπενθυμίζεται πως για τους οικιακούς καταναλωτές (νοικοκυριά), η επιδότηση είχε διαμορφωθεί την περσινή περίοδο θέρμανσης ως εξής:

-20€/MWh για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο επί της συνολικής κατανάλωσης

-40€/MWh για τον Απρίλιο επί της συνολικής κατανάλωσης

-20€/MWh για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο επί της συνολικής κατανάλωσης

Η κρατική επιδότηση των 20€/MWh πέρσι αθροίζονταν με έκπτωση της ΔΕΠΑ επίσης 20€/MWh, με αποτέλεσμα η συνολική ελάφρυνση να φτάνει στα 40€/MWh.

Αντίστοιχα για τις επιχειρήσεις, οι περσινές επιδοτήσεις κυμάνθηκαν στα 30€/MWh για τον Ιανουάριο, στα 20€/MWh για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, στα 40€/MWh για τον Απρίλιο και στα 20€/MWh για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα κονδύλια για την επιδότηση των επιχειρήσεων -αναφορικά με το φυσικό αέριο- θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή των συμβολαίων για παράδοση αερίου τον Οκτώβριο (TTF) υποχώρησε με το άνοιγμα της αγοράς κατά 6,7% στα 170 ευρώ η μεγαβατώρα, καταγράφοντας μείωση για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τον Ιούλιο.

Η τιμή του TTF ενισχύθηκε στη συνέχεια και στις 10.43 διαμορφωνόταν στα 177,5 ευρώ η μεγαβατώρα, κατά 2,6% χαμηλότερη σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Αν σου άρεσε κάνε