Τέλος επιτηδεύματος: Οι επιχειρήσεις που δικαιούνται την απαλλαγή και έκπτωση 40% στις εισφορές

Τέλος επιτηδεύματος: Οι επιχειρήσεις που δικαιούνται την απαλλαγή και έκπτωση 40% στις εισφορές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:49 Δημιουργία 12/09/22, 15:45
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την 86η ΔΕΘ είναι η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για επιτηδευματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρωθυπουργική εξαγγελία, απαλλάσσονται σε μόνιμη βάση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος επιτηδευματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ) που θα αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστον για διάστημα τριών μηνών ετησίως.

«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο, μόνιμου χαρακτήρα που συνδέεται με μια παράλληλη πολιτική κινήτρων για τη στήριξη της αγοράς εργασίας. Το μέτρο αυτό τίθεται σε άμεση εφαρμογή», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος στη σημερινή συνέντευξη Τύπου όπου και εξειδικεύτηκαν τα μέτρα.

Για να γίνει κατανοητό, επιχείρηση με ετήσια ακαθάριστα έσοδα 1 εκατομμύριο ευρώ, που αυξάνει τον Οκτώβριο του 2022 το προσωπικό πλήρους απασχόλησής της, έστω κατά 1 υπάλληλο τον οποίο διατηρεί τουλάχιστον για τρεις μήνες, δικαιούται την απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος για το 2022.

Επιπλέον, όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό μερικής απασχόλησης άνω του 50% για συμβάσεις εργαζομένων που συνάφθηκαν πριν την 10η Σεπτεμβρίου και μετατραπούν σε πλήρους απασχόλησης, απαλλάσσονται για ένα έτος από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για τον εν λόγω εργαζόμενο.

Αν σου άρεσε κάνε