Πετρέλαιο: «Ψαλίδι» στην ημερήσια παραγωγή αποφάσισε ο ΟΠΕΚ, άλμα 3,6% στην τιμή

Πετρέλαιο: «Ψαλίδι» στην ημερήσια παραγωγή αποφάσισε ο ΟΠΕΚ, άλμα 3,6% στην τιμή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:14 Δημιουργία 05/09/22, 17:01
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+), μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, συμφώνησαν σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου προκειμένου να ενισχύσουν τις τιμές οι οποίες έχουν υποχωρήσει λόγω των φόβων για περαιτέρω ύφεση.

Σε αυτό το κλίμα, το Brent ενισχύθηκε κατά 3,6% στα 96,31 δολάρια/ βαρέλι και το αμερικανικό αργό (WTI) κατέγραψε άνοδο 2,6% στα 89,58 δολάρια.

Οι παραγωγοί πετρελαίου θα μειώσουν την παραγωγή τους κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, που αντιστοιχεί μόνο στο 0,1% της παγκόσμιας ζήτησης, για τον Οκτώβριο. Συμφώνησαν επίσης ότι θα μπορούσαν να συναντηθούν ανά πάσα στιγμή για να προσαρμόσουν την παραγωγή πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση στις 5 Οκτωβρίου.

Η απόφαση ουσιαστικά διατηρεί το status quo καθώς ο ΟΠΕΚ παρατηρεί τις απότομες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου, που προκαλούνται από πολλούς παράγοντες και κίνουνται προς τις δύο κατευθύνσεις.

Η συνεδρίαση της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ πραγματοποιήθηκε σε πολύπλοκο φόντο, στο οποίο υπάρχει, μεταξύ άλλων, μία πιθανή αύξηση της προσφοράς από την επάνοδο του Ιράν στις αγορές, στην περίπτωση που η Τεχεράνη καταφέρει να αναβιώσει την πυρηνική συμφωνία που έκανε το 2015.

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι θα σταματήσει να δίνει πετρέλαιο σε χώρες που στηρίζουν την επιβολή πλαφόν στις τιμές των προμηθειών από αυτή λόγω του πολέμου της στην Ουκρανία. Παράλληλα, μείωσε περαιτέρω τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, κάτι που θα οδηγήσει πιθανότατα σε μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών του.

Η τιμή του μπρεντ μειώθηκε περίπου στα 95 δολάρια το βαρέλι από 120 δολάρια τον Ιούνιο λόγω των φόβων οικονομικής επιβράδυνσης και ύφεσης στη Δύση.

Το Ιράν αναμένεται να αυξήσει την παγκόσμια προσφορά αργού κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή κατά 1% της παγκόσμιας ζήτησης σε περίπτωση που χαλαρώσουν οι κυρώσεις, αν και οι προοπτικές μίας πυρηνικής συμφωνίας φαίνονταν λιγότερο ξεκάθαρες την Παρασκευή.

Τον Αύγουστο, η Σαουδική Αραβία, που είναι η μεγαλύτερος παραγωγός – χώρα του ΟΠΕΚ, έστειλε το μήνυμα πιθανών μειώσεων στην παραγωγή για να αντιμετωπισθούν οι υπερβολικές, όπως τις θεωρεί, μειώσεις των τιμών.

Τα στοιχεία από τη φυσική αγορά, πάντως, δείχνουν ότι η προσφορά παραμένει στενή και πολλές χώρες του ΟΠΕΚ έχουν παραγωγή χαμηλότερη από τους στόχους, ενώ οι νέες δυτικές κυρώσεις απειλούν τις ρωσικές εξαγωγές.

Αν σου άρεσε κάνε